|
|
Kraków 101.6 MHz
Kraków
101.6 MHz
Tarnów
101,0 MHz
Nowy Sącz
90,0 MHz
Zakopane
100,0 MHz
Andrychów
98,8 MHz
Gorlice
97,4 MHz
Krynica-Zdrój
102,1 MHz
Rabka-Zdrój
87,6 MHz
Szczawnica
90,0 MHz
|
Kontakt 4080 (SMS)
DZIEJE SIĘ COŚ W TWOJEJ OKOLICY?
SKONTAKTUJ SIĘ!
12 200 33 33 (antena)
12 630 60 00 (recepcja)
4080 (SMS)
500 202 323 (SMS i MMS)
redakcja@radiokrakow.pl
|
A
A
A

Lanckorońskie pierogi z czosnkiem niedźwiedzim

Czosnek niedźwiedzi to roślina, której zastosowanie w polskiej kuchni od kilku lat znacznie wrosło. Wprowadzenie tego produktu do różnych przepisów nadaje daniom zdrowszy, a tym samym bardziej pożądany według aktualnych trendów kulinarnych, standard. Lecznicze właściwości czosnku niedźwiedziego powodują, że ludzie coraz chętniej sięgają po tę dziko rosnącą roślinę, występującą szczególnie w lasach na górzystych terenach. Należy jednak niezwykle uważać podczas zbioru czosnku niedźwiedziego. Jego liście wyglądem łudząco przypominają liście konwalii, która jest rośliną trującą. O daniu pochodzącym z Lanckorony, które dzięki dodaniu czosnku niedźwiedziego zupełnie zmieniło swój charakter, Kalinie Szyszce-Treppie opowiada Ewa Cebula.

Posłuchaj rozmowy Kaliny Szyszki-Treppy z Ewą Cebulą

Fot. Kalina Szyszka-Treppa

"Kuchnia regionalna" na antenie Radia Kraków w poniedziałki o 10:50. Tam więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek z naszego regionu. Zapraszamy!

100%
0%
WASZE KOMENTARZE

Liczba komentarzy: 1

theo5

Wtorek, 8 listopada 2016, 18:38

Pani Kalino Szyszko-Treppie, przed pisaniem głupstw należy zapoznać się z tematem. !!!!!! Czosnek niedzwiedzi znajduje sie pod częściową ochroną, dlatego zbieranie go w lesie jest karalne./ pomyłka z konwalia/. Można go uprawiać. i zrywać z własnej plantacji, albo chodzić " na grandę " - co też może być karane. Pozdrawiam. Theo5

Odpowiedz