|
|
Kraków 101.6 MHz
Kraków
101.6 MHz
Tarnów
101,0 MHz
Nowy Sącz
90,0 MHz
Zakopane
100,0 MHz
Andrychów
98,8 MHz
Gorlice
97,4 MHz
Krynica-Zdrój
102,1 MHz
Rabka-Zdrój
87,6 MHz
Szczawnica
90,0 MHz
|
Kontakt 4080 (SMS)
DZIEJE SIĘ COŚ W TWOJEJ OKOLICY?
SKONTAKTUJ SIĘ!
12 200 33 33
12 630 60 00
4080 (SMS)
500 202 323 (SMS i MMS)
redakcja@radiokrakow.pl
|
A
A
A

Kluski na parze z sosem truskawkowym

Sezon truskawkowy czas zacząć. Ale truskawki to nie tylko świeże owoce z bitą śmietąną i cukrem, lody i kremy, ale także koktajle i musy, którymi można np. polać tzw. paruchy, czyli kluski drożdżowe robione na parze. O tym tradycyjnym daniu, ale wciąż cieszącym się powodzeniem z Danutą Ścibor rozmawia Marzena Florkowska. Posłuchaj:

Posłuchaj rozmowy Marzeny Florkowskiej z Danutą Ścibor

Fot. Danuta Ścibor

Składniki:

1kg maki pszennej

10 dkg drożdży rozpuścić w ciepłym mleku z odrobiną cukru

2 jajka

sól

odrobina tłuszczu roztopionego w osobnym garnuszku

Po zarobieniu i wyrośnięciu ciasta drożdżowego wałkujemy je na stolnicy, szklaną wykrawamy koła, które następnie rosną przykryte czystą 
ściereczką. Kluski parujemy w specjalnym naczyniu do tego przeznaczonym lub na sitku z przykryciem położonym na garnku z gotującą się 
wodą.

fot. Danuta Ścibor

Najlepiej smakują z koktajlem truskawkowym, mogą być także daniem obiadowym i służyć za podstawę do gulaszu. Smacznego!

 

 

100%
0%
WASZE KOMENTARZE

Liczba komentarzy: 0