Dynia zwyczajna jest silnie rosnącym i dość dużo miejsca potrzebującym warzywem, którego pędy płożą się po ziemi i w sprzyjających warunkach osiągają nawet do 10 m długości. Ma wąsy czepne oraz owłosione duże sercowate liście i pędy. Żółte i bezwonne kwiaty (też jadalne!) pojawiają się od czerwca do września. Tworzy duże, kuliste, lekko spłaszczone owoce ze zwartym, soczystym i smacznym miąższem, zawierającym wapń, potas, fosfor, magnez, żelazo, a także witaminy C, E, PP, z grupy B. WIĘCEJ
- A
- A
- A
Dynie - słońce zaklęte w roślinie
Pojawiają się od czerwca do września. Duże, kuliste, lekko spłaszczone owoce ze zwartym, soczystym i smacznym miąższem, zawierającym mnóstwo witamin i minerałów. Owoce można wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów – na surowo, ale także pieczone, używane do ciast, placuszków, dżemów, zup i różnych warzywnych gulaszy.Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
19:00
Rozbój w parku Jalu Kurka: policja szuka sprawców
-
18:51
Stan rynku nieruchomości w Krakowie – analiza cen w 2025 roku
-
18:11
Nafciarze i Biała Gwiazda w natarciu – kto zabłyśnie dziś wieczorem? (TRANSMISJA)
-
16:58
Gdy kultura się boi. Cancel culture w krakowskiej Cricotece?
-
16:30
Krakowscy muzealnicy o kradzieży w Luwrze. Czy nasze zbiory są bezpieczne?
-
16:10
Turcja na Bałkanach: między soft power a sprzedażą dronów
-
15:52
Trzeci most na Sole prawie gotowy. To bardzo dobra wiadomość dla Oświęcimia
-
15:23
Zamiast wulgaryzmów – sztuka. Murale zmieniają Osiedle Chemików w Oświęcimiu. ZDJĘCIA
-
14:47
Będą nowe żaluzje w Sukiennicach. Wykonają je rzemieślnicy z Pragi
-
14:37
Kiedy pomoc staje się przekroczeniem granic. O potrzebach i słuchaniu siebie nawzajem
-
14:24
Fabryka sztucznej inteligencji w AGH. Kraków stawia na suwerenną europejską AI
-
14:09
Kraków: pieszy zginął pod kołami samochodu
-
14:00
Czekaliśmy i się doczekaliśmy. Wszystkie odcienie złota w Tatrach