Dynia zwyczajna jest silnie rosnącym i dość dużo miejsca potrzebującym warzywem, którego pędy płożą się po ziemi i w sprzyjających warunkach osiągają nawet do 10 m długości. Ma wąsy czepne oraz owłosione duże sercowate liście i pędy. Żółte i bezwonne kwiaty (też jadalne!) pojawiają się od czerwca do września. Tworzy duże, kuliste, lekko spłaszczone owoce ze zwartym, soczystym i smacznym miąższem, zawierającym wapń, potas, fosfor, magnez, żelazo, a także witaminy C, E, PP, z grupy B. WIĘCEJ
- A
- A
- A
Dynie - słońce zaklęte w roślinie
Pojawiają się od czerwca do września. Duże, kuliste, lekko spłaszczone owoce ze zwartym, soczystym i smacznym miąższem, zawierającym mnóstwo witamin i minerałów. Owoce można wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów – na surowo, ale także pieczone, używane do ciast, placuszków, dżemów, zup i różnych warzywnych gulaszy.Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
21:53
Czym jest rekonstrukcja rządu?
-
21:25
Nie żyje 8-latek ranny w wypadku w Spytkowicach
-
20:58
Ekstraklasa rośnie w siłę. Małopolskie kluby zaczynają nowy sezon
-
20:30
Otwarcie ulicy Krakowskiej w Nowym Sączu
-
20:16
Cracovia bije mistrza na jego stadionie
-
19:39
Rekonstrukcja bitwy o Tobruk na Pustyni Błędowskiej. Stu rekonstruktorów w akcji
-
19:01
Renesansowy balkon na wieży Mariackiej odzyskuje dawny blask
-
17:41
Zwycieski Bruk-Bet, Wieczysta z remisem
-
16:56
"Dzieciaki kontra kryzys" i "Podaj dalej" – książki, które budują most między pokoleniami i uczą, że dobro wraca
-
16:48
Nowy odcinek ścieżki wokół Pustyni Błędowskiej już otwarty [ZOBACZ ZDJĘCIA]
-
16:34
Letnie święto animacji w Krakowie
-
22:30
Karczmy na lodzie i sarmacki horror, czyli wokół "Krzywdy" Pawła Rzewuskiego