|
|
Kraków 101.6 MHz
Kraków
101.6 MHz
Tarnów
101,0 MHz
Nowy Sącz
90,0 MHz
Zakopane
100,0 MHz
Andrychów
98,8 MHz
Gorlice
97,4 MHz
Krynica-Zdrój
102,1 MHz
Rabka-Zdrój
87,6 MHz
Szczawnica
90,0 MHz
|
Kontakt 4080 (SMS)
DZIEJE SIĘ COŚ W TWOJEJ OKOLICY?
SKONTAKTUJ SIĘ!
12 200 33 33 (antena)
12 630 60 00 (recepcja)
4080 (SMS)
500 202 323 (SMS i MMS)
redakcja@radiokrakow.pl
|
A
A
A

Przystanek Kulinarny na słodko

W sobotę 17 marca Przystanek Kulinarny gościł w Wyszukanych Deserach, niewielkiej cukierni przy krakowskim Starym Kleparzu, gdzie powstają cukiernicze cuda zachwycające oko i podniebienie. Rozmawialiśmy z prowadzącymi cukiernię braćmi, zajrzeliśmy też do Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie, którego uczennice mają już na koncie pierwsze spore sukcesy i przygotowują się właśnie do ogólnopolskiego konkursu cukierniczego. O tradycyjne wypieki zapytaliśmy Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Klęczanach i oczywiście jak zwykle była też kulinarna propozycja książkowa. Twórcy Wyszukanych Deserów, bracia Roman i Sergiusz Szewczenko mówili o miłości do słodkości.....

Posłuchaj rozmowy z Romanem i Sergiuszem Szewczenko

Opowiadali też o tym jak zaczęła się ich przygoda z cukiernictwem, ile się trzeba uczyć by tworzyć cukiernicze dzieła sztuki i czy pamiętają swoje pierwsze wypieki.

Posłuchaj rozmowy z Romanem i Sergiuszem Szewczenko

O początkach cukierniczej drogi rozmawialiśmy też z nauczycielką i trzema uczennicami Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie -Marcelą Siarą, Patrycją Strugalską i Sabiną Szczygieł, które już mają na koncie pierwsze sukcesy i właśnie przygotowują się do ogólnopolskiego konkursu cukierniczego.

Posłuchaj rozmowy z naucielką i uczennicami Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Krakowie

Bracia Roman i Sergiusz  Szewczenko z Wyszukanych Deserów, malutkiej cukierni przy krakowskim Starym Kleparzu zdradzili nam skąd czerpią inspirację na cukiernicze dzieła sztuki, które tworzą.

Posłuchaj rozmowy z Romanem i Sergiuszem Szewczenko

Pytaliśmy również o tradycyjne wypieki. Panie Rozalia Latko i Halina Stawiarska z Koła Gospodyń Wiejskich w Klęczanach mówiły o ciastach - i takich na niedzielę i takich na zbliżającą się Wielkanoc. Zdradziły nam też swe przepisy......

Posłuchaj rozmowy z Rozalią Latko i Haliną Stawiarską z Koła Gospodyń Wiejskich w Klęczanach

I jak zwykle w programie nie zabrakło kulinarnej książki - tym razem Paulina Bandura z krakowskiej Księgarni pod Globusem przyniosła ze sobą "boską" kuchnię...

Posłuchaj rozmowy z Pauliną Bandurą

100%
0%
WASZE KOMENTARZE

Liczba komentarzy: 0