Nie bez powodu najczęściej odkrywanym podczas prac archeologicznych rodzajem zabytku jest tak zwana ceramika naczyniowa czyli po prostu potłuczone gliniane garnki. Gotowanie jest bowiem nieodłączną częścią naszego życia, prozaiczną czynnością która jednak stanowi fundament życia. Naszymi gośćmi byli autorzy książki "Kuchnia Słowian": Hanna Lis, bibliotekarz, pracownik Biblioteki Miejskiej w Puławach, z zamiłowania badacz, rekonstruktor i popularyzator polskiej kuchni historycznej, słowiańskiej w szczególności oraz Paweł Lis - archeolog, pracownik Muzeum Nadwiślańskiego w Kazimierzu Dolnym, badacz wczesnego średniowiecza. Opowiadali czym tak na prawdę była kuchnia Słowian i - co może się wydać zaskakujące - jak wiele jej elementów przetrwało aż do dziś.
- A
- A
- A
Przystanek Kulinarny na Jarmarku Świętojańskim
Przystanek Kulinarny Radia Kraków zagościł w sobotę u stóp Wawelu, na Jarmarku Świętojańskim, największej edukacyjnej historycznej imprezie w Krakowie. Wyjątkowym trzydniowym wydarzeniu, dzięki któremu można zakosztować życia jakie toczyło się w Krakowie w Złotym Wieku. To właśnie za panowania Zygmunta I Starego i jego małżonki, królowej Bony oraz ich syna Zygmunta Augusta II nastąpił ogromny rozwój państwa polskiego. Na dwór królewski przybywali włoscy artyści, przebudowany został zamek na Wawelu, renesansowy wystrój otrzymały Sukiennice, na wzór tych w Italii budowano kamienice w Krakowie, Kazimierzu, ale także ratusze w Zamościu czy Poznaniu. Królowa Bona wychowana we Włoszech i rozmiłowana w ideach renesansu wprowadziła na dwór polski nowe zwyczaje. Zaczęto zwracać uwagę na maniery, również na zachowanie przy stole. Pojawiły się nowe produkty…..sprowadzone do Polski właśnie przez królową Bonę. Jak jadli polscy królowie, czy da się te dania odtworzyć, czy by nam w ogóle smakowały. O tym wszystkim i o tym na czym polega rekonstrukcja kulinarna rozmawialiśmy z Adrianem Ordakowskim z Muzeum Pałac w Wilanowie, które słynie z rekonstrukcji historycznych potraw . I ...kosztowaliśmy jednego z takich zrekonstruowanych dań....
O idei Jarmarku Świętojańskiego organizowanego przez Miasto Kraków i Krakowskie Biuro Festiwalowem, o tym dlaczego poświęcony jest renesansowi, a także jakie czekają na nim atrakcje, jak wiele odbywa się wydarzeń i o specjalnych jarmarkowych obiadach opowiadały Róża Wollny, koordynatorka programowa Jarmarku oraz Magda Wójcik koordynująca jego program kulinarny.
Na Jarmark Świętojański przyszła też Paulina Bandura z krakowskiej Księgarni pod Globusem, jak zwykle nieodłączną książką w ręce.
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
21:01
Samochód osobowy wjechał w stado dzików na autostradzie A-4
-
21:00
Czy w każdym z nas kryje się okrutnik?
-
20:54
Marta Hermanowicz z Nagrodą Conrada za najlepszy debiut prozatorski
-
20:31
28. Targi Książki w Krakowie odwiedziło 59 tysięcy osób
-
20:24
RCB: w ramach ćwiczeń w gminie Niepołomice w poniedziałek rano zawyją syreny
-
19:21
Szef MON w Wierzchosławicach: antyukraińskie i antyniemieckie nastroje są sprzeczne ze strategią bezpieczeństwa
-
18:07
Lista Niezapomnianych Przebojów Not. 1589 z 26.10.2025
-
18:01
Mecz Sandecja Nowy Sącz - Warta Poznań
-
17:47
Kibice Sandecji dosadnie o zatrzymaniu władz Nowego Sącza przez CBA. Incydent podczas meczu
-
14:40
Auto stoczyło się z drogi. Dwie osoby poszkodowane
-
14:20
Kolejny krok krakowskiej Wisły do ekstraklasy!
-
12:50
Kawałek Chin w Małopolsce. Niezwykłe ogrody w Muszynie
-
12:39
Dworzec kolejowy w Krynicy wypięknieje. Są pieniądze na "Laboratorium Dialogu"