|
|
Kraków 101.6 MHz
Kraków
101.6 MHz
Tarnów
101,0 MHz
Nowy Sącz
90,0 MHz
Zakopane
100,0 MHz
Andrychów
98,8 MHz
Gorlice
97,4 MHz
Krynica-Zdrój
102,1 MHz
Rabka-Zdrój
87,6 MHz
Szczawnica
90,0 MHz
|
Kontakt 4080 (SMS)
DZIEJE SIĘ COŚ W TWOJEJ OKOLICY?
SKONTAKTUJ SIĘ!
12 200 33 33 (antena)
12 630 60 00 (recepcja)
4080 (SMS)
500 202 323 (SMS i MMS)
redakcja@radiokrakow.pl
|
A
A
A

Przystanek Kulinarny i "Dawna Kuchnia Górali Gorczańskich"

Przystanek Kulinarny gościł w sobotę w Ochotnicy Górnej, gdzie odbyliśmy swoistą kulinarną podróż w czasie prezentując Państwu niezwykłą kuchnię - prostą a zarazem wyrafinowaną, tradycyjną a jednocześnie nowoczesną, czerpiącą z natury i bazującą na ekologii. Przepisy z tej kuchni zostały zgromadzone w niezwykłej książce, która właśnie została wydana - "Dawna Kuchnia Górali Gorczańskich".

Skąd wziął się pomysł na wydanie takiej książki i co ją wyróżnia wśród innych książek kucharskich opowiadał - jak sam podkreślał - gotujący - wójt gminy a jednocześnie prezes Fundacji Wolna Republika Ochotnicka Tadeusz Królczyk.

Posłuchaj rozmowy z Tadeuszem Królczykiem

O dawnych przepisach, które nadal są żywe, o potrawach, które praktycznie od wieków pojawiają się na stołach gorczańskich górali, o podobieństwach i różnicach opowiadały Panie z Koła Gospodyń Wiejskich reprezentujące trzy wioski -Janina Król z Ochotnicy Górnej, Katarzyna Gołdyn z Ochotnicy Dolnej oraz Maria Piszczek, Zofia Piszczek i Franciszka Trembecka z Tylmanowej. To Panie, dzięki którym książka powstała -strażniczki starych receptur i kulinarnego dziedzictwa. 

Posłuchaj rozmowy z Paniami z Koła Gospodyń Wiejskich

Jednym z podstawowych produktów kuchni góralskiej jest oczywiście ser - w Przystanku Kulinarnym nie mogło więc zabraknąć bacy. I to nie byle jakiego. Baca Jarosław Buczek postawił sobie za zadanie odtworzenie nie tylko wypasu owiec i jego wspólnotowego charakteru (bo sałas to nie miejsce dla jednego bacy lecz starodawna nazwa "spółki"), ale także dawnego sera dojrzewającego.

Posłuchaj rozmowy z Jarosławem Buczkiem

Jak wielkim wyzwaniem było wydanie książki ze dawnymi przepisami górali gorczańskich, co było najtrudniejsze i jak trzeba się było zmierzyć z gwarą opowiadał wydawca książki Jacek Tokarski, założyciel wydawnictwa Wysoki Zamek.

Posłuchaj rozmowy z Jackiem Tokarskim

100%
0%