Słowacja oferuje turystom znacznie więcej, niż tylko piękną naturę, bryndzowe haluszki albo źródła termalne. Każdy region Słowacji jest niepowtarzalny i na swój sposób piękny. W tej audycji prof. Peter Káša z Uniwersytetu Preszowskiego przybliży słuchaczom region Szarisz i jego stolicę miasto Preszów. Natomiast Adela Gabriková lektor języka słowackiego dostarczy kolejnych porad jak prawidłowo prowadzić korespondencję mailową.
- A
- A
- A
Audycja z dn. 23.04.2017 r.
Slovensko neponúka pre turistov len peknú prírodu, bryndzové halušky alebo aquaparky. Každý región Slovenska je niečím krásny a originálny. Ak ste ešte nenavštívili šarišský región neďaleko Poľska, tak Vás možno inšpiruje relácia venovaná mestu Prešov. Dozviete sa niečo nové z jeho histórie i súčasnosti. Turistov potešia tipy na návštevu zaujímavých miest a podujatí. Viac o šarišskej metropole povie prof. Peter Káša z Prešovskej univerzity. Existuje taktiež pravopis pri písaní e-mailov? Je nutné písať malé či veľké písmena alebo diakritiku v mailovej komunikácii? Odpoveď prezradí Adela Gabríková – lektorka slovenského jazyka.Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
19:52
Tarnów: mieszkańcy wybrali projekty Budżetu Obywatelskiego. Najwięcej głosów dla biblioteki
-
19:37
100 dni do otwarcia zimowych igrzysk olimpijskich w Mediolanie i Cortinie d’Ampezzo
-
19:21
Policja w Limanowej poszukuje 40-letniego Krzysztofa Lacha
-
19:17
Legendy światowej piłki ponownie w Polsce!
-
18:54
Gen. Bogusław Pacek: redukcja wojsk USA we wschodniej Europie to zły sygnał dla NATO
-
16:51
Wirtualna jama ustna, prawdziwy dentysta. Jak Instytut Stomatologii UJ CM wykorzystaje najnowsze technologie
-
16:11
O Kantorze bez postumentów
-
15:39
Tarnów planuje łączenie szkół. Rodzice i nauczyciele protestują
-
15:29
Anna Dymna: "Ludzie z niepełnosprawnością traktują słowa jak największych przyjaciół"
-
14:45
Korepetycje z edukacji zdrowotnej. Lekcja 3: Białko w diecie. Fakty i mity
-
14:13
Koniec galerii handlowych w Krakowie? Miasto już rozmawia z inwestorami
-
13:33
"Do wykształcenia nawyku potrzebujemy 21 dni. To mit"