Przed nami kolejny przysmak spod samych Tatr. Chodzi o żętycę znaną od wielu lat jako smaczny ale i bardzo zdrowy napój. Żętyca to serwatka z mleka owczego, ściętego tzw podpuszczką. Żętycę otrzymuje się jako produkt uboczny przy produkcji buncu i oscypków. Żętyca powinna być pita bezpośrednio u bacy na hali, występuje w dwóch postaciach – mocno schłodzona, świeża i słodka lub po kilku dniach już skwaszona. Już od dwóch wieków stosowana jako lek – w ramach tzw kuracji żętycowej w leczeniu chorób układu oddechowego. Andrzej Gąsienica Makowski starosta tatrzańskie wierzy że żętyca ma ogromne właściwości lecznicze
Posłuchaj: [ ]
Żętyca ma barwę białą lub lekko kremową. Jest wpisana na listę produktów tradycyjnych.

Żętyca to przede wszystkim napój wzmacniający o właściwościach leczniczych. Podczas pobytu w Tatrch powinniśmy pić go regularnie na bacówce – świeżą lub już skwaszoną
Posłuchaj: []

Partnerem Projektu jest Województwo Małopolskie

 

 


Sponsorem programu Smaki Małopolski jest: