Radio Kraków
  • A
  • A
  • A
share

Tomasz Jurkiewicz o swoim fabularnym debiucie "Każdy ma swoje lato"

- Niepisana zasada mówi, że pierwszy film trzeba nakręcić o środowisku, które najlepiej się zna. Dlatego akcję osadziłem w Trzebini – miasteczku niedaleko Krakowa, w którym się wychowałem. Choć nie jest to autobiograficzna historia, opowiada o ludziach, których znam najlepiej i problemach, które są mi bliskie. Moimi bohaterami są zwyczajni – niezwyczajni mieszkańcy prowincji tęskniący za prawdziwymi uczuciami, zrozumieniem i spotkaniem bratniej duszy, którzy często zapominają, że naprawę świata trzeba zacząć od siebie - mówi reżyser filmu, Tomasz Jurkiewicz. Film trafi do kin 12 marca 2021 roku.

fot. mat. prasowe

Wyróżniona na Festiwalu w Gdyni 2020 kameralna opowieść o młodzieńczym buncie, pierwszej miłości i głęboko skrywanych rodzinnych tajemnicach. W głównych rolach brawurowo zagrali Anita Poddębniak, Maciej Grzybowski, Nicolas Przygoda oraz Sandra Drzymalska.

Akcja debiutanckiego filmu Tomasza Jurkiewicza rozgrywa się w niewielkim, konserwatywnym miasteczku niedaleko Krakowa. Pogrążoną w marazmie lokalną społeczność niespodziewanie budzi przyjazd młodej, zbuntowanej dziewczyny (w tej roli świetna Sandra Drzymalska), który burzy uczuciowy spokój trzypokoleniowej rodziny. Agata przyjeżdża do Trzebini gotować na oazie. Zakochuje się w niej siedemnastoletni Mirek, syn miejscowej organistki, a jego cierpiący na demencję dziadek widzi w dziewczynie kochankę z młodości. Mirek postanawia wykorzystać postępującą chorobę dziadka, by się zbliżyć do Agaty. Odkrywanie wzajemnych uczuć prowadzi do ujawnienia pilnie strzeżonej przez matkę Mirka rodzinnej tajemnicy. Choć nie jest to autobiograficzna historia, ceniony dokumentalista Tomasz Jurkiewicz opowiada w swoim filmie o miejscu i środowisku, które dobrze zna. Konfrontując wartości, z dużą empatią odmalowuje senny krajobraz prowincji, gdzie prawdziwe uczucie oraz spotkanie bratniej duszy są na wagę złota.

 

 

mat. prasowe

Tomasz Jurkiewicz urodził się w 1981 roku w Chrzanowie. Reżyser i scenarzysta. Absolwent Wydziału Zarządzania i Komunikacji Społecznej UJ w Krakowie oraz Wydziału Reżyserii w Szkole Filmowej im. Krzysztofa Kieślowskiego w Katowicach. Ukończył kurs fabularny Studio Prób w Mistrzowskiej Szkole Reżyserii Filmowej Andrzeja Wajdy. Na swoim koncie ma wiele filmów krótkometrażowych i dokumentalnych, które zdobyły ponad sto nagród na polskich oraz międzynarodowych festiwalach. „Każdy ma swoje lato” to jego pełnometrażowy fabularny debiut.   
Filmografia:
2020 Każdy ma swoje lato
2018 Dni przemiany (dok.)
2018 Zabawy w dom (spektakl TV)
2016 Z pogranicza cudu (dok.)
2013 Szukam reżysera (dok.)
2011 Cały świat Hani i Stasia (dok.)
2010 Gdyby ryby miały głos (kr.m.)
2009 Babcia wyjeżdża (etiuda szkolna)
2009 Wesołych świąt (kr.m.)
2007 Lunatycy (etiuda szkolna)
2007 Radioakcja (etiuda szkolna)
2006 Próba mikrofonu (etiuda szkolna)
2005 Franciszek (etiuda szkolna)
2005 Wyścig (etiuda szkolna)
2004 Powrót idioty 2 (kr.m.)
2004 Wieczór (dok.)

Wyślij opinię na temat artykułu

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię