- A
- A
- A
Ten trzeci na talerzu
Konsekwentnie ograniczamy spożycie ziemniaków w Polsce. W dużej mierze wynika to z błędnego przekonania, że są kaloryczne i wywołują otyłość. Tymczasem są lekkostrawne i niskokaloryczne, bogate w minerały, jak choćby potas i magnez, a także witaminy oraz skrobię, która jest cennym źródłem energii. O historii ziemniaka na polskich stołach i dobrodziejstwach zeń płynących rozmawiają z Sylwią Paszkowską badaczka kultury kulinarnej, Magdalena Kasprzyk-Chevriaux oraz Jacek Szklarek, prezes Slow Food Polska.
Autor:
Sylwia Paszkowska
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
23:03
Czy Trybunał Konstytucyjny ma znaczenie dla przeciętnego obywatela?
-
22:49
Zmiany w sądeckim pogotowiu - dłuższy czas pracy, dodatkowe załogi karetek
-
22:28
Sąd uniewinnił byłego wikariusza z Tymbarku od zarzutu gwałtu, prokuratura nie wyklucza apelacji
-
21:41
Poseł Konrad Berkowicz miał okraść sklep w Krakowie, został złapany na gorącym uczynku
-
21:16
Głos specjalistów z Krakowa: nie ma ogólnopolskich statystyk dotyczących przemocy wobec dzieci
-
20:16
Kto pilnuje unijnych pieniędzy? O roli Prokuratury Europejskiej
-
18:49
Porażka Wieczystej w doliczonym czasie
-
18:24
Wyłudzili ponad 12 mln zł z pomocy covidowej. Prokuratura oskarża pięć osób z Małopolski
-
17:51
Potrącenie pieszego na ul. Dobrego Pasterza. Są utrudnienie w ruchu
-
17:31
Za kilka dni rozpocznie się remont ul. Dobrego Pasterza. Mieszkańcy boją się paraliżu komunikacyjnego
-
16:50
Czego chcą mieszkańcy Olkusza? Znamy wyniki głosowania w budżecie obywatelskim
-
16:44
Kolejowa na finiszu – ostatnia warstwa asfaltu już na drodze
-
16:34
Tragedia w Bukownie koło Olkusza. Nie żyje 65-letni mężczyzna