- A
- A
- A
Ten trzeci na talerzu
Konsekwentnie ograniczamy spożycie ziemniaków w Polsce. W dużej mierze wynika to z błędnego przekonania, że są kaloryczne i wywołują otyłość. Tymczasem są lekkostrawne i niskokaloryczne, bogate w minerały, jak choćby potas i magnez, a także witaminy oraz skrobię, która jest cennym źródłem energii. O historii ziemniaka na polskich stołach i dobrodziejstwach zeń płynących rozmawiają z Sylwią Paszkowską badaczka kultury kulinarnej, Magdalena Kasprzyk-Chevriaux oraz Jacek Szklarek, prezes Slow Food Polska.
Autor:
Sylwia Paszkowska
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
17:07
Titanic jako mit nowoczesności. Technologia, klasa i miłość
-
17:00
Miłość, klasa i katastrofa. Titanic bez hollywoodzkiego lukru
-
16:01
"Światy" - tradycyjne ludowe ozdoby choinkowe wykonane z opłatków
-
14:55
Białe święta w Tatrach
-
13:21
Sąsiedzi i odwiedzający są przekonani, że tę szopkę widać nawet z kosmosu!
-
13:13
IMGW ostrzega przed marznącymi opadami i gołoledzią. Niebezpiecznie na drogach i w Tatrach
-
12:53
To może być najjaśniejszy dom w regionie. Liczba lampek przyprawia o zawrót głowy!
-
12:37
Najstarsza kolęda związana z ziemiami polskimi. Świąteczny skarb w Bibliotece Jagiellońskiej
-
12:00
To największa żywa szopka w regionie sądeckim
-
11:52
Żywa szopka w Biegonicach
-
11:10
Świąteczna atrakcja Tarnowa: żywa szopka u Bernardynów znów otwarta
-
11:00
Nie wiesz, którą książkę czytać w przerwie świątecznej? Podpowiadamy
-
10:57
Słońce nad Tatrami, ale na szlakach ślisko i niebezpiecznie