Doktor Paulina Kramarz z Instytutu Nauki o Środowisku na Uniwersytecie Jagiellońskim, członkini stowarzyszenia Nauka dla Przyrody przedstawiła mroczne fakty i wyjaśniała jak nasze zachcianki - choćby na truskawki w środku zimy, a także nadmierne jedzenie mięsa niszczą planetę. Podkreślała także, że sami godzimy się na jedzenie żywności gorszej jakości.
- A
- A
- A
Przystanek Kulinarny o tym jak to co jemy wpływa na klimat
Dzisiejsza Ziemia przypomina śmiertelnie chorego pacjenta, któremu możemy zaoferować albo agresywną terapię, albo współczucie i opiekę paliatywną – tak coraz częściej mówią ekolodzy i klimatolodzy. I dodają, że to pułapka, w którą sami się zapędziliśmy – wyznając konsumpcjonizm bez granic. To błędne koło, a raczej łańcuch, którego ogniwami jesteśmy my sami. Przyczyniamy się do zmian klimatycznych naszymi przyzwyczajeniami konsumpcyjnymi, marnowaniem ale także tym co jemy. Dzień po kolejnym światowym młodzieżowym strajku klimatycznym mającym na celu zwrócenie uwagi jak działalność człowieka zmienia klimat i jakie już są i mogą być tego konsekwencje w sobotnim Przystanku Kulinarnym zadaliśmy pytanie jaki wpływ na klimat ma to, co jemy. Namalowaliśmy dosyć mroczny obraz naszego talerza i kulinarnych przyzwyczajeń, pokazaliśmy ciemną stronę przemysłu spożywczego, ale mówiliśmy też o alternatywach i tym, że nie wszystko jeszcze stracone.
O tym jak zasobożerni jesteśmy, jak nie oglądamy się na Matkę Ziemię, ale też o tym, że wciąż nie jest jeszcze za późno i zmiany w naszych kulinarnych przyzwyczajeniach mogą pomóc naszej planecie mówił Michał Kuźmiński, zastępca redaktora naczelnego „Tygodnika Powszechnego”, dziennikarz, twórca i wieloletni kierownik działu „Nauka”, a także pasjonat kulinariów i autor książki „Nauka w kuchni. Przełomowe historie sztuki kulinarnej” .

Paulina Bandura z krakowskiej Księgarni pod Globusem przyniosła do studia wstrząsającą książkę - reportaż, pokazującą bezwzględność wielkiego przemysłu spożywczego.

Najnowsze
-
08:38
Mieszkańcy Tarnowa z projektem uchwały ustanawiającej użytek ekologiczny „Zielone płuca Tarnowa”
-
07:52
50 lat temu z fabrycznej taśmy wyjechał pierwszy Fiat126p
-
07:28
Tego lata nie uda się uruchomić basenu letniego w Dąbrowie Tarnowskiej
-
07:17
IMGW ostrzega przed burzami z gradem w południowo-wschodniej części kraju
-
07:05
Dwa groźne pożary w Małopolsce: w Krakowie i w Klęczanach
-
22:51
Czterech chętnych, jedno miejsce. TRANSMISJA BARAŻY
-
18:16
Michał Drewnicki gościem Wojciecha Jakubowskiego
-
18:12
Śmiertelny skok do wody w nowo otwartym parku Zakrzówek
-
18:06
Michał Drewnicki: "Program, który mało kto ogląda nadal będzie emitowany za pieniądze podatników"
-
17:46
Sąd nadal nie wie co zrobić ze sprawą byłego prezydenta Tarnowa R. Ścigały
-
17:24
Podsumowanie 63. Krakowskiego Festiwalu Filmowego
-
16:44
Wiemy, jak będą wygladać medale Igrzysk Europejskich
-
16:08
S7 Moczydło Miechów - ćwiczenia straży pożarnej
-
16:05
Rzeczniczka pogotowia: świadek odgrywa kluczową rolę w łańcuchu przeżycia
-
15:52
Jacek Zieliński na dłużej w Cracovii
-
15:50
Nowy trener tarnowskich szczypiornistów
-
15:30
Podsumowanie 63. Krakowskiego Festiwalu Filmowego
-
09:10
Złoty pociąg, tajemnice medycyny i mała Lotta. Alfabet 4.6.23
-
15:30
Przystanek Kultura na żywo z 63. Krakowskiego Festiwalu Filmowego
-
20:46
Uwaga kierowcy - utrudnienia na obwodnicy Krakowa. Między węzłami Kraków Skawina a Kraków Południe w stronę Tarnowa… https://t.co/aWCDRAdztU