Doktor Paulina Kramarz z Instytutu Nauki o Środowisku na Uniwersytecie Jagiellońskim, członkini stowarzyszenia Nauka dla Przyrody przedstawiła mroczne fakty i wyjaśniała jak nasze zachcianki - choćby na truskawki w środku zimy, a także nadmierne jedzenie mięsa niszczą planetę. Podkreślała także, że sami godzimy się na jedzenie żywności gorszej jakości.
- A
- A
- A
Przystanek Kulinarny o tym jak to co jemy wpływa na klimat
Dzisiejsza Ziemia przypomina śmiertelnie chorego pacjenta, któremu możemy zaoferować albo agresywną terapię, albo współczucie i opiekę paliatywną – tak coraz częściej mówią ekolodzy i klimatolodzy. I dodają, że to pułapka, w którą sami się zapędziliśmy – wyznając konsumpcjonizm bez granic. To błędne koło, a raczej łańcuch, którego ogniwami jesteśmy my sami. Przyczyniamy się do zmian klimatycznych naszymi przyzwyczajeniami konsumpcyjnymi, marnowaniem ale także tym co jemy. Dzień po kolejnym światowym młodzieżowym strajku klimatycznym mającym na celu zwrócenie uwagi jak działalność człowieka zmienia klimat i jakie już są i mogą być tego konsekwencje w sobotnim Przystanku Kulinarnym zadaliśmy pytanie jaki wpływ na klimat ma to, co jemy. Namalowaliśmy dosyć mroczny obraz naszego talerza i kulinarnych przyzwyczajeń, pokazaliśmy ciemną stronę przemysłu spożywczego, ale mówiliśmy też o alternatywach i tym, że nie wszystko jeszcze stracone.
O tym jak zasobożerni jesteśmy, jak nie oglądamy się na Matkę Ziemię, ale też o tym, że wciąż nie jest jeszcze za późno i zmiany w naszych kulinarnych przyzwyczajeniach mogą pomóc naszej planecie mówił Michał Kuźmiński, zastępca redaktora naczelnego „Tygodnika Powszechnego”, dziennikarz, twórca i wieloletni kierownik działu „Nauka”, a także pasjonat kulinariów i autor książki „Nauka w kuchni. Przełomowe historie sztuki kulinarnej” .
Paulina Bandura z krakowskiej Księgarni pod Globusem przyniosła do studia wstrząsającą książkę - reportaż, pokazującą bezwzględność wielkiego przemysłu spożywczego.
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
20:22
Kraków: 80 mln zł z budżetu miasta na inwestycje w ramach inicjatywy "Da Się!"
-
20:10
Plac Wolnica odzyska blask. Rusza rewitalizacja
-
18:30
„Nie rozmawiałem osobiście z nikim z UNESCO”. Prezydent Krakowa o kładce Kazimierz–Ludwinów
-
18:01
Kościelne mozaiki w Krakowie, które ranią. "Zamiast je niszczyć, upamiętnić ofiary"
-
17:38
Nowe technologie w budowie metra. Czy Kraków zamieni się w wielki plac budowy?
-
17:11
Dzieła gwałciciela w krakowskim sanktuarium. Usunąć czy zostawić?
-
16:31
Protesty przeciwko nowej S7 i wyjazdy na długi weekend. To będzie trudne popołudnie na drogach
-
15:17
Bogumił Jedynak objął stanowisko komendanta policji w Tarnowie
-
15:04
Zaginął 36-letni Grzegorz Bławacki. Mężczyzna wyszedł ze szpitala w Krakowie
-
14:44
Generał Polko krytycznie o powszechnych szkoleniach obronnych: „Armia ma szkolić żołnierzy, a nie dzieci i emerytów”
-
14:27
"Dobranoc, pchły na noc, karaluchy pod poduchy, a pluskiewki dla rozgrzewki"
-
14:25
"Detektywi wojny" - reportaż Joanny Gąski
-
14:12
"Kawa musi być czarna jak diabeł, gorąca jak piekło i słodka jak miłość"