Z okazji setnej rocznicy odzyskania niepodległości w stu restauracjach serwowane jest specjalne menu - menu niepodległościowe - inspirowane różnymi regionami i kuchniami historycznej Polski. To historyczne potrawy jednak w nowoczesnej interpretacji - na czym to polega - tłumaczył szef kuchni krakowskiej restauracji Biała Róża Łukasz Cichy.
- A
- A
- A
Przystanek Kulinarny na 100-lecie niepodległości
Historyczne zakręty kuchni polskiej w Przystanku Kulinarnym. W związku ze Świętem Niepodległości, program poświęciliśmy kuchni staropolskiej, tej zapomnianej, a teraz pomału odkrywanej przez historyków, dla których kuchnia jest ważną częścią życia społecznego i gospodarczego. Wystarczy sięgnąć do starych ksiąg kucharskich - takich jak spisana na Zamku w Wiśniczu i wydana w Krakowie - w 1682-gim roku pierwsza polska książka kucharska - "Compendium ferculorum albo zebranie potraw" autorstwa kuchmistrza Stanisława Czernieckiego. Znajdują się nie tylko same przepisy, których jest 333. To także kopalnia wiedzy o staropolskich zwyczajach i kulturze stołu, która obowiązywała w 17-to wiecznej Polsce. O tym dlaczego tak ważne jest sięganie do historii kulinarnej, co daje nam przywracanie pamięci o starych przepisach, opowiadali autorzy nowej książki "Kapłony i szczeżuje. Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej" – profesor Jarosław Dumanowski, który kieruje Centrum Dziedzictwa Kulinarnego na Wydziale Nauk Historycznych Uniwersytetu Mikołaja Kopernika oraz Magdalenia Kasprzyk-Chevriaux z wykształcenia prawniczka, z pasji dziennikarka kulinarna, specjalizuje się w historii kuchni polskiej.Jak zwykle w Przystanku Kulinarnym pojawiła się Paulina Bandura z krakowskiej Księgarni pod Globusem, tym razem oczywiście z książką pełną historii.
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
13:38
Pierwszy odcinek Sądeczanki już otwarty. Na tę inwestycję kierowcy czekali od lat
-
13:36
80. rocznica wyzwolenia obozu Auschwitz - Birkenau. Zakazy i spore utrudnienia w Krakowie i Oświęcimiu
-
13:29
Memy są nośnikami informacji w pigułce. "Jesteśmy specjalistami od obśmiewania"
-
12:57
Zabytkowe pojazdy krakowskiego MPK wyjadą na ulice w czasie finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy
-
12:30
Głosuj na Wyczyn i Blamaż tygodnia!
-
12:19
Ceny papierosów wzrosną w 2025 roku – ile zapłacą palacze?
-
12:11
Kto zanieczyszcza rzeki w Krakowie? Wojewoda prosi o pomoc mieszkańców
-
11:54
Kandydatka Partii Razem: w Senacie będę walczyć o lepsze finansowanie sektora naukowego
-
11:25
Tarnowski finał Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy rozpoczyna się już dziś
-
11:14
„Geometria” Krakowskiego Klubu Fotograficznego
-
11:04
Bolesław pod lupą geologów. Prace na cmentarzu niedługo się zakończą
-
09:38
Paweł Śliz: "Nie chciałbym się ścigać z ultraprawicą"