W ramach Święta Obwarzanka na Małym Rynku w Krakowie był konkurs na....potrawę z obwarzanka. O swoich pomysłach na takie dania opowiadali nam laureaci konkursu Wiktoria Wojcieszko, Dymytro Stadnyk i Helena Kaim, uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych numer 2 w Krakowie, a także dyrektor szkoły Andrzej Ptasznik.
- A
- A
- A
Przystanek Kulinarny zajada się krakowskim obwarzankiem
Jest niewątpliwie symbolem Krakowa i kultowym elementem krakowskich kulinariów. To chyba też jedyny na świecie – powiedzmy – „fast food” o kilkusetletniej tradycji. Sobotni Przystanek Kulinarny Radia Kraków kręcił się - i to dosłownie – wokół krakowskiego OBWARZANKA. Nie bez powodu, bo właśnie w sobotę na Małym Rynku obchodzone było Święto Obwarzanka, niezwykłego wypieku od lat wyrabianego ręcznie, wpisanego na listę produktów tradycyjnych i chronionego oznaczeniem geograficznym przez Unię Europejską. Data święta nie jest przypadkowa – nawiązuje bowiem do przywilejów nadanych przez Jana Olbrachta 26 maja 1496 roku, na mocy których obwarzanki mogli piec i sprzedawać tylko piekarze krakowscy. Dziś obwarzanek z unijnym certyfikatem wypieka osiem krakowskich piekarni.
Obwarzanek promuje Kraków a jego święto może stać się obowiązkowym punktem dla kulinarnych turystów. O tym, że turystyka kulinarna to tak naprawdę stan umysłu rozmawialiśmy w wyjątkowym wywiadzie z Lucy Long, badaczką kultury kulinarnej, profesor Uniwersytetu stanowego w Ohio, członkiem Instytutu Smithsona -największego kompleksu muzeów i instytucji badawczych na świecie. To ona wymyśliła termin "turystyka kulinarna", jest cytowana w niemal wszystkich artykułach i pracach na ten temat. Uczą się o niej studenci, a jej książka "Turystyka kulinarna" była przełomem w pojmowaniu tego zjawiska.

O historii krakowskiego obwarzanka, skąd się wziął i dlaczego tak właśnie się nazywa, opowiadał doktor Marcin Gadocha z Uniwersytetu Pedagogicznego w Krakowie, współautor książki poświęconej właśnie krakowskiemu obwarzankowi

Jak zwykle w Przystanku Kulinarnym była też Paulina Bandura z Księgarni pod Globusem z iście krakowską propozycją książkową.

Komentarze (0)
Najnowsze
-
19:35
Ewolucja zatrzymana? Dlaczego człowiek i pies osiągnęli swoje optimum
-
17:35
Radni PiS apelują o rządowe wsparcie dla Krakowa. Urząd miasta odpowiada: „To polityczny oportunizm”
-
17:10
Polska i Niemcy – mury czy mosty? Germanista z UJ: „Musimy nauczyć się twardych relacji”
-
16:23
Szpitale na froncie wojny hybrydowej. Jak bronić się przed cyberatakami?
-
16:18
„Nie chcemy magazynów energii pod domem”. Mieszkańcy Myślachowic protestują przeciw inwestycji
-
15:27
Naczelnik tarnowskiej drogówki złapany za przekroczenie prędkości. Przyjął mandat i został odwołany
-
15:24
Prokuratura umorzyła śledztwo przeciwko byłemu prezydentowi Jackowi Majchrowskiemu
-
14:57
Nowy klub Kwadrat, park, zalew. Politechnika Krakowska wychodzi do ludzi
-
14:08
IX symfonia Bethovena, jedno z najbardziej symbolicznych dzieł, wybrzmi w Filharmonii Krakowskiej
-
13:47
Fabryka AI, dom kultury i szef drogówki, który okazał się… drogowym piratem. Wyczyn i blamaż tygodnia