Zapytaliśmy o to dziennikarki kulinarne portalu Have a Bite Karolinę Milczanowską i Kati Płachecką.
- A
- A
- A
Przystanek Kulinarny z pajdą domowego chleba
Domowe pieczenie chleba przeżywa prawdziwy renesans. Przymusowo siedząc w domach chcemy piec własny chleb, eksperymentujemy, dopytujemy. W sobotnim Przystanku Kulinarnym zajrzeliśmy do niewielkiej rzemieślniczej krakowskiej piekarni by poznać tajniki dobrego chleba. Rozmawialiśmy też o tym dlaczego właśnie chleb, a nie inny produkt czy potrawa zdominował nasze kuchnie - bo nie stało się tak bez powodu. Była też oczywiście propozycja książkowa. Ale najpierw sprawdziliśmy jak krakowski świat gastro przygotowuje się do "odmrożenia" po przymusowym zamknięciu z powodu pandemii koronawirusa.
W krakowskiej piekarni Zaczyn zapach świeżo wypieczonego chleba zniewala. Ślinka leci, oko cieszą pięknie wypieczone bochny chleba. O tym po czym poznać dobry chleb i od czego to zależy rozmawialiśmy z Zosią Barto, prowadzącą piekarnię 'Zaczyn" w Krakowie.
Dlaczego właśnie chleb, co w nim takiego jest, że chcemy do niego wracać, chcemy, żeby nasz dom nim pachniał, jakie budzi w nas emocje i jakie potrzeby zaspokaja - pytaliśmy doktor Małgorzatę Majewską, specjalistkę do spraw komunikacji werbalnej i niewerbalnej z Instytutu Dziennikarstwa, Mediów i Komunikacji Społecznej Uniwersytetu Jagiellońskiego.
Jak zwykle w Przystanku Kulinarnym była też książkowa propozycja od Pauliny Bandury z krakowskiej Księgarni pod Globusem.
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
21:55
Nie tylko na wnuczka. Jak możemy zostać oszukani?
-
20:02
Vive l’Art - XI Salon ZPAP OK w Pałacu Sztuki - otwarty
-
19:51
"Złota Rękawica" została w Małopolsce
-
19:51
Komisja Dyscyplinarna uchyliła zawieszenie dyrektora krakowskiego liceum. Zdecydował jeden szczegół
-
18:29
"Biedny", "skromny", "stabilny"? Tarnów ma budżet na 2026 roku
-
17:30
W Krakowie więcej zapłacimy za bilety MPK. Ekspert: to uzasadnione, pod jednym warunkiem
-
17:19
Utrudnienia na drogach Małopolski. Pożar ciężarówki na A4 i kilka kolizji
-
16:42
Tak odblokowali tramwaj na Długiej. Zobacz nagranie
-
16:23
Biometanownia w gminie Skrzyszów raczej nie powstanie. Inwestor może się wycofać
-
15:46
Biblioteka Kraków. 60 fili, jedna karta i coraz więcej nowych przestrzeni dla czytelników
-
15:16
Dlaczego deficyt Krakowa nie musi oznaczać katastrofy. Ekonomista wyjaśnia