O komponowaniu potraw na talerzach, zasadach art platingu, czyli sztuce aranżacji i dekoracji talerza - prezentowanie dania, by było atrakcyjne i robiło wrażenie na gościach – rozmawialiśmy z szefem kuchni Marcinem Filipkiewiczem.
- A
- A
- A
Przystanek Kulinarny o tym, że nie tylko to co na talerzu ma znaczenie
To odwieczne pytanie – co ugotować? Nęka nas przed rodzinnymi zjazdami i spotkaniami z przyjaciółmi, których zapraszamy do siebie. Pytanie kluczowe, ale … powinniśmy sobie też zadać pytania pomocnicze – jak podać? Na jakich talerzach. Jaka muzyka powinna towarzyszyć posiłkowi. W sobotnim Przystanku Kulinarnym rozmawialiśmy o tym, co posiłkowi towarzyszy i co ma wpływ na to jak on nam smakuje. Bo jemy wszystkimi zmysłami i właściwie wszystko ma znaczenie dla smaku – i kolor – i to nie tylko tego co na talerzu, ale również samej zastawy, i dźwięki jakie nam towarzyszą przy jedzeniu. O „przyprawianiu dźwiękiem” nasz reporter Bartłomiej Bujas rozmawiał z Charlsem Spencem, profesorem Uniwersytetu Oxfordzkiego, który przeprowadził wiele eksperymentów potwierdzających, że otoczenie w którym jemy, kolor i kształt zastawy – a także dźwięki także muzyki - mają wpływ na to jak nam potrawy smakują.
W Przystanku Kulinarnym przed Świętem Niepodległości, tradycyjną gęsiną i winem świętomarcińskim rozmawialiśmy też o kondycji polskiego winiarstwa z członkiniami Stowarzyszenia Kobiety i Wino: Renatą Targosz, prezes Stowarzyszenia, Katarzyną Solańską, somelierką, Ewą Kosek, restauratorką i Moniką Bielką-Vescovi, prezes honorową Stowarzyszenia.
Jak zwykle w Przystanku Kulinarnym był czas na dobrą lekturę, którą proponowala Paulina Bandura z krakowskiej Księgarni pod Globusem.
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
13:21
Sąsiedzi i odwiedzający są przekonani, że tę szopkę widać nawet z kosmosu!
-
13:13
IMGW ostrzega przed marznącymi opadami i gołoledzią
-
12:53
To może być najjaśniejszy dom w regionie. Liczba lampek przyprawia o zawrót głowy!
-
12:37
Najstarsza kolęda związana z ziemiami polskimi. Świąteczny skarb w Bibliotece Jagiellońskiej
-
12:00
To największa żywa szopka w regionie sądeckim
-
11:52
Żywa szopka w Biegonicach
-
11:10
Świąteczna atrakcja Tarnowa: żywa szopka u Bernardynów znów otwarta
-
11:00
Nie wiesz, którą książkę czytać w przerwie świątecznej? Podpowiadamy
-
10:57
Słońce nad Tatrami, ale na szlakach ślisko i niebezpiecznie
-
10:53
To nie był dobry początek drugiego dnia świąt na małopolskich drogach: dwa grożne wypadki
-
10:39
Jak aktywnie spędzić święta i spalić zjedzone kalorie? Na lodowisku
-
10:20
Elektryczne busy niegotowe, fiakrzy zostają. Zmiany na trasie do Morskiego Oka opóźnione
-
10:00
Po świętach nie wyrzucajmy jedzenia. Są proste sposoby, by je uratować