Opowiadała też jak wyglądają targowiska w Waszyngtonie, gdzie Amerykanie robią zakupy i jak się odżywiają.
- A
- A
- A
Przystanek Kulinarny o Ameryce na Święto Dziękczynienia
W sobotnim Przystanku Kulinarnym świętowaliśmy po amerykańsku. Bo w Stanach Zjednoczonych właśnie obchodzone było chyba najważniejsze święto w roku - Święto Dziękczynienia. Tradycyjnie prezydent ułaskawił indyka, a Amerykanie zasiedli do świątecznych obiadów. W tym roku, ze względu na pandemię, w nieco mniejszym gronie. Naszym i Państwa przewodnikiem po tradycjach Święta Dziękczynienia była ambasador Urszula Gacek, szefowa misji OBWE na wybory prezydenckie w USA. Opowiadała co w ten dzień musi znaleźć się na świątecznym stole i dlaczego blachę do piekarnika musiała przywieźć aż zza oceanu.
A ukoronowaniem amerykańskiej podróży była książka o bardzo znaczącym tytule polecana przez Paulinę Bandurę z krakowskiej Księgarni pod Globusem.

Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
20:49
SOP zneutralizowała drona nad Belwederem. Zatrzymano dwóch obywateli Białorusi
-
19:34
Kaczyński w Krakowie: zmiana traktatów UE zagrożeniem dla suwerenności Polski
-
18:03
Tragiczny wypadek w Tatrach. Turysta spadł ze szlaku
-
17:52
Improwizacja, intuicja i interakcja. Znamy program Sacrum Profanum 2025.
-
17:50
Kiedy w akcję wkracza komornik, a kiedy syndyk?
-
15:47
Samolot wypadł z pasa. Kraków Airport sprowadził sprzęt z Czech, wkrótce kupi własny
-
15:37
Zmiany w Uniwersyteckim Szpitalu Dziecięcym w Krakowie. Rodzice zaniepokojeni
-
14:34
Minister Kosiniak-Kamysz: w Krakowie powstaną wojska medyczne
-
14:13
Kiedy troska rodzica zamienia się w pułapkę?
-
13:23
Prof. Janusz Majcherek: Nawrocki nie musi się liczyć z Jarosławem Kaczyńskim
-
13:10
Przebudowa przejazdu kolejowego na ulicy Kolejowej w Nowym Sączu
-
12:40
Czym są komysze?