Nie rezygnujmy z sezonowości, nawet jeśli wydaje nam się, że to niemożliwe by przetrwać na tym co zgodnie z porą roku rośnie i jest dostępne. Nadal w sposób atrakcyjny można podawać produkty, które jedliśmy zimą. Jak to zrobić? Jak się nie dać nudzie na talerzu? Opowiadał Paweł Ochman, autor bloga Weganon oraz autor książek między innymi "Roślinnej kuchni regionalnej"
- A
- A
- A
Przednówek w Przystanku Kulinarnym
Przednówek kiedyś i przednówek dziś. W Przystanku Kulinarnym rozmawialiśmy o tym okresie, których kilkadziesiąt lat temu miał ogromne znaczenie, dotyczył wszystkich ludzi, a teraz w zasadzie przestał istnieć. Zapomnieliśmy o nim ponieważ globalizacja umożliwiła nam sięgnięcie po jakie tylko chcemy jedzenie i tak naprawdę przednówek zlikwidowała. Jednak jeśli ktoś się chce odżywiać sezonowo i lokalnie czyli zdrowo – to doskonale wie czym jest przednówek. Jak więc urozmaić go, nie korzystając z egzotycznych i rodzimych warzyw i owoców, które są dostępne przez cały rok, bez względu na porę roku.W drugiej części programu Paweł Ochman mówił o wpływach, jakie mają na siebie różne kuchnie, w tym kuchnie naszych sąsiadów. Rozmawialiśmy też o tym, że protesty konsumenckie i głosowanie za pomocą portfela (czyli nie kupowanie produktów, co do których mamy wątpliwości etyczne) jest skutecznym sposobem okazania swojego protestu. Dzięki temu, duże sieci handlowe zaczęły wprowadzać produkty wegańskie. Z kolei teraz
Do biblioteczki Przystanku Kulinarnego trafiła kolejna, interesująca propozycja. Kwartalnik Herito, wydawany przez Międzynarodowe Centrum Kultury w Krakowie. Paulina Bandura polecała to czasopismo, ponieważ ten numer poświęcony jest kulturze jedzenia, smakom i aromatom Europy Środkowo Wschodniej. Gorąco polecamy tę lekturę
Autor:
Brak nazwy
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
14:31
Stradom House: Luksusowy Hotel w Sercu Krakowa – Historia, Nowoczesność i Niezapomniane Doświadczenia
-
14:06
"Trener to wychowawca, przykład, przyjaciel". Jak sport ratuje życie?
-
13:48
Jest akt oskarżenia ws. byłej wiceprezydent Krakowa i innych urzędników
-
13:20
"Królewski dwór Jagiellonów. Jeden dzień z życia dworu", czyli muzyka polskiego Złotego Wieku w ramach cyklu Musica Ars Amanda - 6 i 7 listopada 2025
-
13:12
Lekarze na celowniku. Prof. Matyja o pomyśle limitów płac i kryzysie finansowania zdrowia
-
12:43
Tarnowianie zatańczyli poloneza na Rynku w rocznicę odzyskania niepodległości. WIDEO
-
12:41
Śledczy wyjaśniają okoliczności śmierci mężczyzny w rejonie Gubałówki
-
12:38
Tata Agnieszki, czyli Andrzej Zaucha
-
11:49
Czy szarańcza ma jakieś zalety?
-
11:46
Incydent na lotnisku w Balicach. Pasażerowie musieli opuścić samolot
-
11:40
Śmierć Natalii z Andrychowa. Śledczy otrzymali dodatkową opinię
-
11:04
Katarzyna Bonda: "To nie zbrodnia jest dla mnie najciekawsza"