Nie rezygnujmy z sezonowości, nawet jeśli wydaje nam się, że to niemożliwe by przetrwać na tym co zgodnie z porą roku rośnie i jest dostępne. Nadal w sposób atrakcyjny można podawać produkty, które jedliśmy zimą. Jak to zrobić? Jak się nie dać nudzie na talerzu? Opowiadał Paweł Ochman, autor bloga Weganon oraz autor książek między innymi "Roślinnej kuchni regionalnej"
- A
- A
- A
Przednówek w Przystanku Kulinarnym
Przednówek kiedyś i przednówek dziś. W Przystanku Kulinarnym rozmawialiśmy o tym okresie, których kilkadziesiąt lat temu miał ogromne znaczenie, dotyczył wszystkich ludzi, a teraz w zasadzie przestał istnieć. Zapomnieliśmy o nim ponieważ globalizacja umożliwiła nam sięgnięcie po jakie tylko chcemy jedzenie i tak naprawdę przednówek zlikwidowała. Jednak jeśli ktoś się chce odżywiać sezonowo i lokalnie czyli zdrowo – to doskonale wie czym jest przednówek. Jak więc urozmaić go, nie korzystając z egzotycznych i rodzimych warzyw i owoców, które są dostępne przez cały rok, bez względu na porę roku.W drugiej części programu Paweł Ochman mówił o wpływach, jakie mają na siebie różne kuchnie, w tym kuchnie naszych sąsiadów. Rozmawialiśmy też o tym, że protesty konsumenckie i głosowanie za pomocą portfela (czyli nie kupowanie produktów, co do których mamy wątpliwości etyczne) jest skutecznym sposobem okazania swojego protestu. Dzięki temu, duże sieci handlowe zaczęły wprowadzać produkty wegańskie. Z kolei teraz
Do biblioteczki Przystanku Kulinarnego trafiła kolejna, interesująca propozycja. Kwartalnik Herito, wydawany przez Międzynarodowe Centrum Kultury w Krakowie. Paulina Bandura polecała to czasopismo, ponieważ ten numer poświęcony jest kulturze jedzenia, smakom i aromatom Europy Środkowo Wschodniej. Gorąco polecamy tę lekturę

Autor:
Brak nazwy
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
20:05
Kalkulator pomp ciepła - dobierz moc i porównaj ceny
-
18:27
Groźny wypadek w Tarnowie. Mężczyzna został potrącony przez pociąg
-
17:38
Czekają na boisko, na razie mają ładną trybunę. Gdzie reszta stadionu w Mościcach?
-
17:21
Prezydent Miszalski o wpływach z SCT: Kraków wykonuje kolejny gest wobec całej Małopolski
-
16:28
Brawo Iga! Polka po raz pierwszy w karierze w półfinale Wimbledonu
-
15:22
Policja apeluje o pomoc w identyfikacji mężczyzny, którego zwłoki znaleziono w 2023 roku
-
15:17
Zamiast mieszkań, zielona trawka. W Dąbrowie Tarnowskiej czekają na budowę bloku w ramach SIM
-
14:40
Nasza redakcyjna koleżanka, Barbara Stępniak-Wilk, z nominacją do nagrody Mistrz Mowy Polskiej
-
14:34
Książka jak plaster na duszę. „Wnuczka antykwariusza" – opowieść, która buduje mosty między pokoleniami
-
14:19
Architektura wobec wyzwań zmieniającego się klimatu
-
13:40
Terapeutyczny lakier do paznokci. Innowacyjne badania naukowców z Politechniki Krakowskiej
-
13:10
Prof. Jacek Purchla: „Fundamentem naszej cywilizacji jest samorząd terytorialny”