Nie rezygnujmy z sezonowości, nawet jeśli wydaje nam się, że to niemożliwe by przetrwać na tym co zgodnie z porą roku rośnie i jest dostępne. Nadal w sposób atrakcyjny można podawać produkty, które jedliśmy zimą. Jak to zrobić? Jak się nie dać nudzie na talerzu? Opowiadał Paweł Ochman, autor bloga Weganon oraz autor książek między innymi "Roślinnej kuchni regionalnej"
- A
- A
- A
Przednówek w Przystanku Kulinarnym
Przednówek kiedyś i przednówek dziś. W Przystanku Kulinarnym rozmawialiśmy o tym okresie, których kilkadziesiąt lat temu miał ogromne znaczenie, dotyczył wszystkich ludzi, a teraz w zasadzie przestał istnieć. Zapomnieliśmy o nim ponieważ globalizacja umożliwiła nam sięgnięcie po jakie tylko chcemy jedzenie i tak naprawdę przednówek zlikwidowała. Jednak jeśli ktoś się chce odżywiać sezonowo i lokalnie czyli zdrowo – to doskonale wie czym jest przednówek. Jak więc urozmaić go, nie korzystając z egzotycznych i rodzimych warzyw i owoców, które są dostępne przez cały rok, bez względu na porę roku.W drugiej części programu Paweł Ochman mówił o wpływach, jakie mają na siebie różne kuchnie, w tym kuchnie naszych sąsiadów. Rozmawialiśmy też o tym, że protesty konsumenckie i głosowanie za pomocą portfela (czyli nie kupowanie produktów, co do których mamy wątpliwości etyczne) jest skutecznym sposobem okazania swojego protestu. Dzięki temu, duże sieci handlowe zaczęły wprowadzać produkty wegańskie. Z kolei teraz
Do biblioteczki Przystanku Kulinarnego trafiła kolejna, interesująca propozycja. Kwartalnik Herito, wydawany przez Międzynarodowe Centrum Kultury w Krakowie. Paulina Bandura polecała to czasopismo, ponieważ ten numer poświęcony jest kulturze jedzenia, smakom i aromatom Europy Środkowo Wschodniej. Gorąco polecamy tę lekturę

Autor:
Brak nazwy
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
09:22
Rośnie ruch ale i zyski spółki na płatnym odcinku autostrady A4
-
07:09
W Tychach sprawdzian aspiracji Wisły
-
06:50
W Małopolsce znowu cieplej
-
06:03
Aktualności komunikacyjne Radia Kraków 09.05
-
22:01
Nagranie z kaplicy Sykstyńskiej tuż po wyborze Leona XIV. Unikatowy film
-
21:24
„Papież środka”. Kim jest Leon XIV? Adam Szostkiewicz: „Zdrowy kompromis i styl Franciszka”
-
20:49
Papież Leon XIV: pokój niech będzie z wami wszystkimi
-
19:50
Jak będzie wyglądał Kościół z papieżem Leonem XIV na czele?
-
19:06
W Krakowie Dzwon Zygmunt uczcił wybór nowego papieża
-
19:05
Euforia w Watykanie! Biały dym ukazał się nad Kaplicą Sykstyńską
-
18:31
Kardynał Robert Prevost z USA nowym Biskupem Rzymu!
-
18:15
Na konklawe wybrano papieża - biały dym z komina Kaplicy Sykstyńskiej (Transmisja wideo z Watykanu)
-
17:52
Wypadek w Jaworniku. Zakopianka w stronę stolicy Tatr zablokowana