Najstarsza napisana po polsku i wydrukowana książka kucharska pojawiła się w Krakowie. W Małopolsce nie brakowało wybitnych kucharzy, jak choćby w Krzeszowicach czy Wiśniczu, a i znakomite autorki książek kucharskich miały coś wspólnego z naszym rejonem - wystarczy wspomnieć Marię Monatową czy Marię Gruszecką.

Książki kucharskie i przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenia, podobnie jak naczynia czy zwyczaje. Doświadczenia jeszcze przedwojenne mieszają się z tymi z okresu PRL-u i nakładają na współczesność. Czy z tej mieszaniny wyjście pyszne danie? Czym je doprawić, by dla wszystkich było smaczne?

Gośćmi Marzeny Florkowskiej są:

dr Maria Wąchała-Skindzier, historyczka, muzealniczka, obecnie Muzeum Fotografii w Krakowie, wcześniej  Muzeum Nowej Huty- Muzeum Krakowa
Katarzyna Bury, historyczka sztuki, Muzeum Podgórza – Muzeum Krakowa
Michał Hankus, historyk sztuki, kierownik  Kamienicy Hipolitów - Muzeum Krakowa

Zdjęcia:

  1. MHF 10262/II/195 Portret rodziny Motylewskich przy stole, autor nieznany, Polska, 1937 r. wł. Muzeum Fotografii w Krakowie.

  2. MHF 35606/II Młoda kobieta przy stole wielkanocnym, Kraków ok. 1910 r., autor: R. P. H. – Rotophot, Michał Słomiany, wł. Muzeum Fotografii w Krakowie.

  3. MHF 45922/F/610 Kobieta z baziami, Kraków Wielkanoc, 1951 r., autor nieznany, wł. Muzeum Fotografii w Krakowie