Radio Kraków
  • A
  • A
  • A
share

Światowy Dzień Chleba w Przystanku Kulinarnym

Chleb to samo dobro, pod warunkiem, że jest to dobry chleb :) W Światowym Dniu Chleba gościliśmy w Radiu Kraków ludzi, którzy chleb tworzą i robią to z najwyższą starannością. Piekarnie rzemieślnicze to od dobrych kilku lat wciąż rozwijający się trend w świecie gastronomii. Coraz więcej zwykłych zjadaczy chleba, również przywiązuje wagę do jakości jedzenia, także chleba, bez którego wielu z nas nie wyobraża sobie dnia.

Gośćmi w Przystanku Kulinarnym była trójka piekarzy, reprezentujących różne piekarnie. Dwie z nich działają od kilku lat, a ta trzecia za chwilę będzie miała osiemdziesiątkę na karku. Wraz z Martą Kubacką z mikropiekarni Pochlebstwo, Michałem Majtyką z piekarni Nonna Maria oraz Michałem Binkowskim z piekarni Bińkowskich rozmawialiśmy o tym jak zostali piekarzami, czym jest i jak działa piekarnia rzemieślnicza, jakie wartości edukacyjne mają takie piekarnie. Były też rozmowy ekonomiczne. Czyli odpowiedzi na pytanie - "Proszę pana dlaczego ten chleb jest taki drogi?" Zapraszamy do wysłuchania audycji.

Uzupełnieniem naszej chlebowej dyskusji była książka Patryka Galewskiego "Kuchnia na pełnej petardzie". Patryk jest bohaterem tej książki a także słynnego już filmu o księdzu Janie Kaczkowskim. Spotkali się w hospicjum, do którego Patryk trafił po pobycie w więzieniu. Co było dalej? Warto przeczytać.

Autor:
Brak nazwy

Wyślij opinię na temat artykułu

Najnowsze

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię