Radio Kraków
  • A
  • A
  • A
share

Biodynamiczna majówka w Przystanku Kulinarnym

"Z szacunkiem do natury", takie motto przyświeca Agnieszce Wyrobek-Rousso oraz Piotrowi Jaskule, którzy w Pawlikowicach, tuż koło Wieliczki prowadzą w sposób biodynamiczny gospodarstwo wraz winnicą. Od dziewięciu lat gospodarują na kilkunastu hektarach, które przejęli po PGR. To była ziemia wyjałowiona, zniszczona, nic na niej nie rosło prócz rumianków - wspomina Agnieszka, która wraz z Piotrem wykonała gigantyczną pracę, by ziemię uzdrowić, urządzając na niej piękną winnicę, dbając o sad ze starymi jabłoniami, uprawiając ekologiczne warzywa. Oboje są też winiarzami, edukatorami, a ich misją jest przekonywanie ludzi do tego, by odejść od konwencjonalnych upraw, w których sztuczne nawozy zaburzają cały ekosystem.

Agnieszka Wyrobek Rousseau i Piotr Jaskóła

Rolnictwo biodynamiczne to rolnictwo które nie niszczy i nie zabija - tłumaczą Agnieszka i Piotr. To wspłódziałanie wszystkich elementów natury, roślin, owadów, zwierząt, ludzi

Z Agnieszką i Piotrem rozmawialiśmy także o rozwijającym się polskim winiarstwie i enoturystyce, którą odkryliśmy podczas pandemii. W  Polsce jest już 380 legalnie działających winnic, z tego najwięcej jest w Małopolsce - 72. Pandemia spowodowała to, że zainteresowaliśmy się winnicami, spędzaniem w nich czasu, czyli staliśmy się enoturystami.

Agnieszka Wyrobek Rousseau i Piotr Jaskóła

Agnieszka Wyrobek Rousseau i Piotr Jaskóła

Do naszej przystankowej biblioteczki Paulina Bandura włożyła nową książkę Piotra Ciemnego. Ten szef kuchni jest zakochany w dzikich roślinach, ziołach i chwastach. Opracował 60 przepisów na smaczne, pożywne i zaskakujące potrawy, w których główną rolę pełnią takie właśnie dziko rosnące rośliny.

Autor:
Brak nazwy

Wyślij opinię na temat artykułu

Najnowsze

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię