- A
- A
- A
Antoni Teslar - kucharz hrabiego Potockiego
Czy był Francuzem, czy tylko potrafił tworzyć wykwintne dania haute cuisine, umiejętnie łącząc francuską kuchnię z polską tradycją? A jeśli to drugie, to gdzie się tego nauczył? I jak potoczyło się jego życie już po śmierci pierwszego chlebodawcy? O wybitnej postaci Antoniego Teslara, autora wydanej w 1910r. "Kuchni polsko-francuskiej", który karierę zaczynał w Krzeszowicach jako kuchmistrz hrabiego Andrzeja Potockiego (namiestnika Galicji w latach 1903–1908), rozmawiają z Sylwią Paszkowską kuchmistrz Leszek Kawa i historyk dr Marcin Gadocha (Uniwersytet KEN w Krakowie).
Autor:
Sylwia Paszkowska
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
15:46
Biblioteka Kraków. 60 fili, jedna karta i coraz więcej nowych przestrzeni dla czytelników
-
13:57
Kardynał Ryś wchodzi do Kościoła w kryzysie. „Krakowska archidiecezja jest głęboko podzielona”
-
13:53
Policja szuka sprawcy gróźb wobec nieletniego. Jest apel o pomoc
-
13:41
"Baby blues dotyka nawet 80% kobiet". Kiedy warto skorzystać z psychoterapii okołoporodowej?
-
13:37
Tworzenie sklepów internetowych - na co zwrócić uwagę przy wyborze Software House
-
13:23
Kraków będzie budował tanie mieszkania na wynajem. Atrakcyjna cena za metr kwadratowy
-
12:54
Czy polscy reżyserzy boją się Chopina?
-
12:51
Fortepian przyszłości
-
12:48
Toy Piano
-
12:42
Fortepian uniwersalny? (część druga)
-
12:39
Fortepian uniwersalny? (część pierwsza)
-
22:30
Południe Ukrainy — niezłomna Tawria. // Південь України — незломна Таврія