- A
- A
- A
Antoni Teslar - kucharz hrabiego Potockiego
Czy był Francuzem, czy tylko potrafił tworzyć wykwintne dania haute cuisine, umiejętnie łącząc francuską kuchnię z polską tradycją? A jeśli to drugie, to gdzie się tego nauczył? I jak potoczyło się jego życie już po śmierci pierwszego chlebodawcy? O wybitnej postaci Antoniego Teslara, autora wydanej w 1910r. "Kuchni polsko-francuskiej", który karierę zaczynał w Krzeszowicach jako kuchmistrz hrabiego Andrzeja Potockiego (namiestnika Galicji w latach 1903–1908), rozmawiają z Sylwią Paszkowską kuchmistrz Leszek Kawa i historyk dr Marcin Gadocha (Uniwersytet KEN w Krakowie).
Autor:
Sylwia Paszkowska
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
10:55
Drzemie w każdym stworzeniu, nawet bardzo drobnym, pragnienie, by uczynić świat wokół ozdobnym
-
10:39
W podtarnowskiej gminie Lisia Góra od nowego roku dalej będą jeździć autobusy Kolei Małopolskich
-
10:31
Szopka betlejemska spod Tatr stanie przed Pałacem Prezydenckim
-
10:20
Trwa Chanuka, święto świateł. W Krakowie świece chanukowe zapalane są na ul.Szerokiej
-
10:14
Rozbita grupa narkotykowa. Siedem zatrzymań, pięć osób w areszcie
-
09:54
Władze Limanowej ostrzegają przed oszustami podszywającymi się pod kontrolerów kotłowni
-
09:16
Wątok w Tarnowie będzie lepiej monitorowany. Powstał specjalny system
-
09:00
Krakowscy radni zdecydowali. Będzie zakaz głośnych rozmów w komunikacji miejskiej
-
08:54
Ziarenko prawdy, morze manipulacji. Dlaczego uwierzyliśmy w fałszywą porodówkę?
-
08:32
Czy premie krakowskich urzędników wpływają na ceny biletów? "Łączenie tych wątków to polityczna demagogia"
-
08:15
Aleksander Miszalski: Podwyżka biletu okresowego to 19 zł. Ile kosztuje piwo w knajpie?
-
08:09
Strefa płatnego parkowania w Krakowie także w niedzielę. Jest decyzja radnych