- A
- A
- A
Antoni Teslar - kucharz hrabiego Potockiego
Czy był Francuzem, czy tylko potrafił tworzyć wykwintne dania haute cuisine, umiejętnie łącząc francuską kuchnię z polską tradycją? A jeśli to drugie, to gdzie się tego nauczył? I jak potoczyło się jego życie już po śmierci pierwszego chlebodawcy? O wybitnej postaci Antoniego Teslara, autora wydanej w 1910r. "Kuchni polsko-francuskiej", który karierę zaczynał w Krzeszowicach jako kuchmistrz hrabiego Andrzeja Potockiego (namiestnika Galicji w latach 1903–1908), rozmawiają z Sylwią Paszkowską kuchmistrz Leszek Kawa i historyk dr Marcin Gadocha (Uniwersytet KEN w Krakowie).
Autor:
Sylwia Paszkowska
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
15:41
W Trzebini powstanie pierwszy park z prawdziwego zdarzenia. WIZUALIZACJE
-
15:26
„Mieszkanie za remont” bez kolejek. Ruszył nabór do 4. edycji programu w Krakowie
-
14:30
Kto nas kontroluje podatkowo?
-
13:02
Śmiertelny wypadek w Krakowie. Kierowca zostaje na wolności
-
12:27
Zespół dziecka potrząsanego. Cichy dramat w polskich domach
-
12:10
W Tarnowie produkują już nowoczesną broń antydronową. Kiedy "potwór z Tarnowa" trafi do armii?
-
11:48
W Krakowie przegląd roweru wykonamy za darmo
-
11:42
Wirefall – krakowsko-warszawska koncertowa petarda
-
11:20
Chrzanów: napięta sytuacja w Valeo. Referendum strajkowe przerwane, pracownicy szykują blokady w mieście
-
10:40
Oszust podszył się pod Radio Kraków. Musiał obejść się smakiem
-
10:09
Zespół dziecka potrząsanego. Cichy dramat w polskich domach