Radio Kraków
  • A
  • A
  • A

Sądeczanie przypominają kulinarne tradycje Galicji

  • Nowy Sącz
  • date_range Poniedziałek, 2013.09.09 07:46 ( Edytowany Poniedziałek, 2021.05.31 09:01 )
Cygańskie, żydowskie, łemkowskie i niemieckie dania można było w niedzielę spróbować w Miasteczku Galicyjskim.

fot: Bartosz NIemiec

Posłuchaj Jana Kmiotka, który serwował łemkowskie gołąbki
Kiociołek Galicyjski 2013

Wszystko to za sprawą Festiwalu „Kociołek Galicyjski”, promującego tradycyjne potrawy grup etnicznych, które w czasie zaboru austriackiego zamieszkiwały Sądecczyznę. Organizatorzy już po raz piąty przybliżali kulinarne tradycje regionu, zachęcali uczestników do stosowania dawnych receptur i degustacji prezentowanych potraw.

W tym roku największą popularnością cieszyło się stoisko Jana Kmiotka, który serwował łemkowskie gołąbki. Już za dwa tygodnie Miasteczko Galicyjskie zaprasza na Jesienny Jarmark Rozmaitości, promujący wiejskie przetwory.


(Bartosz Niemiec/ir)


Wyślij opinię na temat artykułu

Najnowsze

Skontaktuj się z Radiem Kraków - czekamy na opinie naszych Słuchaczy

Pod każdym materiałem na naszej stronie dostępny jest przycisk, dzięki któremu możecie Państwo wysyłać maile z opiniami. Wszystkie będą skrupulatnie czytane i nie pozostaną bez reakcji.

Opinie można wysyłać też bezpośrednio na adres [email protected]

Zapraszamy również do kontaktu z nami poprzez SMS - 4080, telefonicznie (12 200 33 33 – antena,12 630 60 00 – recepcja), a także na nasz profil na  Facebooku  oraz  Twitterze

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię