Radio Kraków
  • A
  • A
  • A

Wynalazek pracownicy Politechniki Krakowskiej zrewolucjonizuje rynek budowlany?

  • Kraków
  • date_range Wtorek, 2019.02.05 14:00 ( Edytowany Poniedziałek, 2021.05.31 00:29 )
Maria Kurańska, pracująca na Wydziale Inżynierii i Technologii Chemicznej Politechniki Krakowskiej, opracowała technologię przetwarzania starego oleju ze smażenia frytek - tak zwanej frytury - na polimerową piankę budowlaną. Dzięki dodaniu odpowiednich substancji, olej może posłużyć w ten sposób jako profesjonalny materiał budowlany. Z zaledwie 50 kilogramów frytury można zrobić około 50 metrów sześciennych pianki do ocieplania budynków. Można nią zatem wypełnić średniej wielkości pokój.

fot: Katarzyna Maciejczyk

- Ja nie lubię frytek, ale mój mąż je lubi. Z tego powodu olej posmażalniczy znalazł się w naszej kuchni. Trudno jest go zutylizować. Generalnie odpady tego typu trafiają do kanalizacji. Tak było też w naszym domu. Zdołałam to jednak zatrzymać. Stwierdziłam, że taki olej można zmodyfikować i użyć do syntezy materiałów poliuretanowych - mówi Maria Kurańska z Politechniki Krakowskiej.

Jak powstaje zwykła pianka budowlana? "Jest to pozyskiwane z ropy naftowej. Jednak obecnie tendencje w każdej dziedzinie technologii dążą do tego, żeby korzystać z surowców odnawialnych" - tłumaczy Kurańska.

Restauracje, które gromadzą olej selektywnie, oddają go do specjalnych instytucji, które go zbierają. Potem taki olej jest przetwarzany w procesie spalania i odzyskiwana jest z niego energia. Ewentualnie przekształca się go w biodiesel. Spalanie oleju to jednak ostateczność. "Powinniśmy do tego momentu przekształcać odpad, aż będzie on pełnowartościowym surowcem. Proces spalania to ostateczność. Jak użyjemy oleju do stworzenia pianki, zawsze piankę można jeszcze spalić. Jeśli można, olej powinno się przekształcać zgodnie z trendami gospodarki o obiegu zamkniętym" - mówi pracownica Politechniki.

Olej po frytkach pachnie frytkami. Czy pianka będzie w mieszkaniu pachniała popularną potrawą? "Do produkcji używamy kilku substancji, które neutralizują ten zapach. Pianka zwiększa objętość kilkadzieisąt razy. Zapach nie jest wyczuwalny" - opowiada Maria Kurańska.

Co ciekawe, pianka zrobiona z oleju po frytkach nie jest w niczym gorsza od zwykłej pianki budowlanej. W laboratorium Politechniki udało się nawet uzyskać lepsze właściwości pianki z oleju.

 

 

 

 

(Katarzyna Maciejczyk/ko)

Wyślij opinię na temat artykułu

Skontaktuj się z Radiem Kraków - czekamy na opinie naszych Słuchaczy

Pod każdym materiałem na naszej stronie dostępny jest przycisk, dzięki któremu możecie Państwo wysyłać maile z opiniami. Wszystkie będą skrupulatnie czytane i nie pozostaną bez reakcji.

Opinie można wysyłać też bezpośrednio na adres opinie@radiokrakow.pl

Zapraszamy również do kontaktu z nami poprzez SMS - 4080, telefonicznie (12 200 33 33 – antena,12 630 60 00 – recepcja), a także na nasz profil na  Facebooku  oraz  Twitterze

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię