- Coraz trudniej kupić dobry chleb, częściej sięgamy po płatki śniadaniowe - powiedziała w programie Radia Kraków "Przed hejnałem" dietetyk Monika Areczuk.

Znika kolejna krakowska piekarnia. Antoni Madej, twórca legendarnego chleba prądnickiego, wpisanego na listę produktów regionalnych, z końcem grudnia musiał zakończyć kilkudziesięcioletnią działalność. Wszystko przez spadające spożycie chleba. Jeszcze 14 lat temu na osobę przypadały 104 kg pieczywa, według prognoz w 2014 roku będzie to niespełna 50 kg. Jemy mniej chleba, bo spada jego jakość. Drastycznie spada spożycie chleba w Polsce

- Piekarze są też sobie winni, powodziło się bardzo dobrze, aż zaczęliśmy ze sobą konkurować. To my zapomnieliśmy o jakości, poszliśmy w umaszynowienie, a jakość spadła - mówi Kazimierz Czekaj, krakowski piekarz, radny wojewódzki.

Zobacz także:Chleb prądnicki

(Marlena Zając/dw)