|
|
Kraków 101.6 MHz
Kraków
101.6 MHz
Tarnów
101,0 MHz
Nowy Sącz
90,0 MHz
Zakopane
100,0 MHz
Andrychów
98,8 MHz
Gorlice
97,4 MHz
Krynica-Zdrój
102,1 MHz
Rabka-Zdrój
87,6 MHz
Szczawnica
90,0 MHz
|
Kontakt 4080 (SMS)
DZIEJE SIĘ COŚ W TWOJEJ OKOLICY?
SKONTAKTUJ SIĘ!
12 200 33 33 (antena)
12 630 60 00 (recepcja)
4080 (SMS)
500 202 323 (SMS i MMS)
redakcja@radiokrakow.pl
|
A
A
A

Przygotowałeś za dużo świątecznych przysmaków? Nie wyrzucaj, podziel się!

W każde święta popełniamy ten sam błąd. Przeciętny Polak rocznie wyrzuca 235 kilogramów jedzenia do kosza. Statystyki marnowania żywności nie zmieniają się od lat.

posłuchaj materiału Małgorzaty Czerneckiej

fot: Pixabay

W okresie Świąt wyrzucamy jej jeszcze więcej dlatego warto nasze zakupy i wypieki mądrze zaplanować. W każde święta, marnuje się 30% więcej jedzenia niż przez resztę roku. To się nie zmienia, bo kupujemy i przygotowujemy więcej niż możemy zjeść - mówi Justyna Liptak z Banku Żywnosci w Krakowie.

Według danych BIG InfoMonitor z 9 milionów ton rocznie marnowanej żywności tylko 65 tysięcy ton jest przekazywana do instytucji typu bank żywności. To mniej niż jeden procent.

Jeśli komuś zostanie po świętach jedzenie, to może je przynieść we wtorek do kuchni św. brata Alberta.przy ul Dietla 48 w Krakowie. Mozna tam przynieść gotowe dania, wędliny, ciasta. Codziennie przychodzi tam na obiad około 500 osób, więc z pewnością nic się nie zmarnuje.

Jest też Jadłodzielnia na Paulińskiej 28. Tam przyjmowane jest jedzenie nie zawierające surowych jajek, czy surowego mięsa. Z niezjedzonych wędlin można zrobić zapiekanki, a gotowe dania, których jest za dużo, można zamrozić. Tu też nic się nie zmarnuje.

Wciąż uczymy się jak lepiej planować swoje zakupy i przygotowanie potrwa, ale dużo nauki jeszcze przed nami.

 

Małgorzata Czernecka/bp

100%
0%