|
|
Kraków 101.6 MHz
Kraków
101.6 MHz
Tarnów
101,0 MHz
Nowy Sącz
90,0 MHz
Zakopane
100,0 MHz
Andrychów
98,8 MHz
Gorlice
97,4 MHz
Krynica-Zdrój
102,1 MHz
Rabka-Zdrój
87,6 MHz
Szczawnica
90,0 MHz
|
Kontakt 4080 (SMS)
DZIEJE SIĘ COŚ W TWOJEJ OKOLICY?
SKONTAKTUJ SIĘ!
12 200 33 33 (antena)
12 630 60 00 (recepcja)
12 630 62 06 (reklama)
4080 (SMS)
500 202 323 (SMS i MMS)
redakcja@radiokrakow.pl
reklama@radiokrakow.pl
|
A
A
A

Przystanek Kulinarny Radia Kraków na Targu Pietruszkowym

Ziemniaki w roli głównej - o roślinie, którą można przyrządzać na wiele sposobów mówiliśmy w Przystanku Kulinarnym Małopolska w sobotę 16 września. Nasze terenowe studio stanęło na Targu Pietruszkowym w Krakowie.

Posłuchaj audycji

fot: Agnieszka Srokosz

W programie Przystanek Kulinarny Małopolska obalaliśmy mity związane z ziemniakiem. Doktor Renata Bieżanowska-Kopeć z Wydziału Technologii Żywności i Katedry Żywienia Człowieka Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie podkreślała, że ziemniaki nie tuczą i są niskokaloryczne. Trzeba je tylko odpowiednio przyrządzić. Najlepiej piec je lub gotować, ale UWAGA – bulwy wrzucamy do wrzątku, a solimy dopiero pod koniec gotowania.

Posłuchaj rozmowy z doktor Renatą Bieżanowską-Kopeć z Wydziału Technologii Żywności i Katedry Żywienia Człowieka Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie

Ziemniaki są zdrowe i nie tuczą. Mają też zbawienny wpływ na nasza skórę. Kosmetyki naturalne to cieszą się niesłabnącym powodzeniem od wielu lat, a producenci wciąż udoskonalają formuły. Ostatnio hitem są kosmetyki z dodatkiem ziemniaków od lokalnych producentów

Posłuchaj rozmowy z Nataszą Skocz, producentą naturalnych kosmetyków z dodatkiem ziemniaków

W Kulinarnym Przystanku Małopolska, w którym królował ziemniak, nie mogło zabraknąć ziemniaczanego posiłku. Szef kuchni restauracji Filipa 18 w Krakowie Marcin Sołtys przygotował kilkudaniowy obiad złożony tylko z ziemniaków. Od przystawki do deseru.

Posłuchaj rozmowy z szefem kuchni, Marcinem Sołtysem

fot: Agnieszka Srokosz

W Przystanku Kulinarnym nigdy nie może zabraknąć deseru dla moli książkowych.

fot: Paulina Bandura

Posłuchaj rozmowy z Pauliną Bandurą z krakowskiej księgarni Pod Globusem

Nadajemy do jedzenia zawsze w sobotę od 11.00 do 12.00. Kolejny Przystanek Kulinarny Małopolska 23 września stanie w Wysowej. Zaproszono nas na Święto Rydza.

 

 

 

Do usłyszenia,
Maja Dutkiewicz

100%
0%