Z Małgorzatą Kalembą-Drożdż rozmawialiśmy o całej ferii smaków, które moga zaoferować nam drzewa i o tym, że dają nam same zdrowie.
- A
- A
- A
Przystanek Kulinarny na przednówku
Jest przednówek – w tradycyji trudny okres przed pierwszymi plonami. Kiedyś był to czas kiedy w uboższych gospodarstwach spiżarnie świeciły pustkami, trzeba było jeść bez wybrzydzania, nawet rzeczy nadpsute. W bardziej majętnych domach były jeszcze ziemniaki, brukiew, cebula i kiszonki. Dziś na przednówku też liczymy głównie na stare zapasy – warzywa korzeniowe, przetwory.... Trochę pachnie nudą, ale czy na pewno? W Przystanku mówiliśmy o tym jak się nie dać tej nudzie na talerzu, jak to co mamy kreatywnie zreinterpretować. I jak sięgnąć po to być może mniej oczywiste. Gościem programu była Małgorzata Kalemba-Drożdż – doktor biochemii prowadząca bloga "Ttrochę inna cukiernia" oraz autorka wielu książek o tematyce przyrodniczo-kulinarnej. W tym tej właśnie nagrodzonej "Smakowite drzewa".

Dawniej na przednówku właściwie jedyne co było dostępne to zapasy zrobione przez zapobiegliwe gospodynie. Teraz oczywiście w sklepach można dostać wszystko co dusza zapragnie – z najdalszych zakątów świata, ale w Przystanku Kulinarnym zawsze promujemy zdrowe odżywianie i dobre produkty – te które są blisko nas, czasami wystarczy tylko dobrze popatrzeć.
Coraz więcej osób – na szczęście – zwraca uwagę na to co je. Coraz częściej i chętniej wracamy do naturalnego cyklu jedzenia czyli jedzenia sezonowego – na talerzu ląduje głównie to, czym w danym okresie obdarza nas matka natura.
Ta dewiza przyświecająca krakowskiemu Bistro Gotujemy. Zapytaliśmy więc tamtejszego szefa kuchni Marcina Jabłońskiego jak się nie dać nudzie na talerzu i jak uatrakcyjnić sobie przednówkowe menu

Na przednówku nie dość, że dopada nas kulinarna tęsknota za świeżymi warzywami i zieleniną - to po zimie, kiedy z reguły gorzej się odżywiamy, organizm jest zmęczony a zmiana czasu kradnie nam godzinę snu . Co się dzieje w naszym organiźmie i jak sobie z tym poradzić - z Krzysztofem Czarnobilskim, specjalistą chorób wewnętrznych i geriatrii, zastępcą dyrektora do spraw lecznictwa szpitala MSWiA w Krakowie rozmawiała nasza reporterka Joanna Orszulak. A Małgorzata Kalemba-Drożdż podpowiadała jak możemy sobie pomóc jedzeniem.
Jak zwykle w Przystanku Kulinarnym była też propozycja do naszej kulinarnej biblioteczki i Paulina Bandura z krakowskiej Księgarni pod Globusem.
Komentarze (0)
Najnowsze
-
06:27
Środa w Małopolsce będzie ciepła, choć pochmurna i wilgotna
-
06:00
31 października tramwaje wrócą na remontowany most Grunwaldzki. Samochody jeszcze poczekają
-
23:04
Dlaczego mieszkańcy Małopolski są długowieczni?
-
22:55
Budynek badawczy "A" na Kampusie Medycznym UJ otwarty
-
22:38
To tutaj będą szukać najlepszych terapii. Budynek badawczy "A" na Kampusie Medycznym UJ gotowy
-
22:14
Kocia strefa w Krynicy - tu zwierzaki są bezpieczne i dokarmiane
-
21:45
Co i kogo zobaczysz po drugiej stronie lustra? Nowa atrakcja na zamku w Muszynie
-
20:49
CBA zatrzymuje nowosądeckich urzędników. "Podejrzenie sprzeniewierzenia środków publicznych"
-
17:55
Polacy i muzyka klasyczna: klikają w sieci, ale nie klaszczą w filharmonii, bo ich tam nie ma
-
17:30
Magiczne lustro na zamku w Muszynie
-
17:27
Koci zakątek w Krynicy-Zdroju
-
15:05
Mity na temat raka piersi