O tym czym jest fine dining i dlaczego finediningowa kuchnia jest tak niezwykła, że określa się ją mianem sztuki i artyzmu, a także o najbardziej zaskakującej smakowej kombinacji opowiadał Miłosz Grabowski, szef kuchni krakowskiej restauracji "Pod Różą".
- A
- A
- A
Przystanek Kulinarny i fine dining
To gra smaków i wyobraźni, dostarcza bodźców wszelakich, bo rolę gra niezwykłe, oryginalne połączenie smaków, wizualna prezentacja i atmosfera. To wielka sztuka kulinarna. W sobotnim Przystanku Kulinarnym, przy okazji festiwalu Fine Dining Week rozmawialiśmy o tym jak się dochodzi do najwyższego poziomu umiejętności, które szefom kuchni pozwalają na tworzenie ulotnych dzieł sztuki na talerzu.

O tym czym dla nich jest fine dining opowiadali młoda szefowa kuchni Agata Dembek-Dziwosz reprezentująca serwujący kuchnię syryjsko-libańską Mezzalians i Konrad Tota, szef PATISIE... czyli cukiernik – w którego Galerii Tortów Artystycznych powstają prawdziwe cuda. Karolina Milczanowska, dziennikarka portalu Have a Bite próbowała odpowiedzieć na pytanie czy można jeszcze bardziej podkręcać smaki i czy może się nam to kiedykolwiek znudzić.


Młodzi szefowie kuchni opowiadali także skąd wzięła się ich pasja i skąd czerpią inspiracje. Była też mowa o tym jak każde nowe pokolenie wnosi do kuchni nową jakość, nowe pomysły i ...nowe smaki.
Paulina Bandura z krakowskiej Księgarni pod Globusem podeszła do sprawy bardzo racjonalnie proponując w tym tygodniu wybitnie ciekawą książkę Michała Kuźmińskiego – "Nauka w Kuchni – Przełomowe historie sztuki kulinarnej".
Komentarze (0)
Najnowsze
-
20:43
Taka gmina! Gródek nad Dunajcem buduje nowe atrakcje
-
19:57
Proces mężczyzny z Rabki, podejrzanego o próbę gwałtu na 13-latce, rozpocznie się za kilka tygodni
-
19:26
Wypadek na budowie przy placu Imbramowskim. Na pracownika spadły cegły, jest w ciężkim stanie
-
18:48
Dron spadł na teren oczyszczalni ścieków w Nowej Wsi. Skąd tam się wziął?
-
18:14
Nowe rondo w Jazowsku otwarte dla kierowców. Inwestycja zwiększy bezpieczeństwo i płynność ruchu
-
18:10
Budowa ronda w Tylmanowej
-
18:06
Czy w Tarnowie powstanie spopielarnia zwłok? Przedsiębiorca chce zbudować obiekt w Mościcach
-
17:18
Rzeczy, których potrzebuje współczesny przedsiębiorca od nowoczesnego księgowego
-
17:03
Rekonstrukcja kościoła pw. św. Heleny w Nowym Sączu
-
17:00
Tarnów bez obwodnicy. Co poszło nie tak w rozmowie z mieszkańcami?
-
16:47
Estakada na trasie S7 w Mistrzejowicach prawie gotowa. Waży 55 tysięcy ton i ma prawie dwa kilometry
-
16:15
Pendolino do Zakopanego. Pierwszy kurs już w październiku