Oscypki kojarzą sie nam z Tatrami, ale bacówki wyrabiające sery z owczego mleka rozsiane są nie tylko na Podhalu. Na Hali Majerz w Pienińskim Parku Narodowym, także powstają oscypki, redykołki, bundz czy żentyca. Z bacówki Wojciecha Komperdy pochodzą oscypki, którymi zajadał się następca brytyjskiego tronu książę Karol, a także prymas Polski Józef Glemp, czy metropolita krakowski arcybiskup Marek Jędraszewski. O tym jak powstają, ile pracy trzeba włożyć by ser był idealny i jak rozpoznać oryginał od podróbki będziemy rozmawiać z bacami w bacówce na Hali Majerz, gdzie wypasa się stado 600 owiec. Zapraszamy na jutrzejszy Przystanek Kulinarny. Zaczynamy o 11.05.
- A
- A
- A
Oscypki kulinarny skarb narodowy Polski
Oscypki to jeden z ulubionych serów Polaków. Nie każdy jednak wie, że są niezwykle cenne. Są jednym z trzech polskich produktów w Światowej Arce Smaku, projekcie ekologicznym, który za cel postawił sobie zachowanie dla potomności najlepszych i najbardziej niezwykłych produktów kulinarnych w niezmienionej formie.Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
22:00
Czy Łukaszenka działa za plecami Putina?
-
20:28
Opera Krakowska żegluje na Naxos. "Premiera dzieła, które prowokuje"
-
19:41
„Testujmy, ale z głową”. Skrócony tydzień pracy tylko dla wybranych branż?
-
19:13
Abakany kontra arrasy? Sztuka współczesna na Wawelu
-
19:04
Tragiczny wypadek w Tatrach. Nie żyje mężczyzna, którego poszukiwano od kilku dni
-
18:45
Jak hulajnoga dostała skrzydeł. Kto zostawił pojazd na filarze kładki w Pychowicach?
-
18:28
Dwa perony, parking, kładka - powstanie przystanek kolejowy "Prądnik Czerwony", ogłoszono przetarg
-
18:13
Kolizja na ul. Konopnickiej. Miasto stoi w ogromnych korkach
-
17:19
"O godne życie...". Pracownicy krakowskiego schroniska dla zwierząt publikują w internecie petycję
-
16:11
Pieszy na jezdni, samochód na chodniku. Czy ktoś zrobi porządek na Prądniku Czerwonym?
-
15:23
Tarnowskie Centrum Opieki Senioralnej powstanie najwcześniej za cztery lata
-
20:51
Poezja w piosenkach, czyli autobiograficzna opowieść Michała Zabłockiego