Oscypki kojarzą sie nam z Tatrami, ale bacówki wyrabiające sery z owczego mleka rozsiane są nie tylko na Podhalu. Na Hali Majerz w Pienińskim Parku Narodowym, także powstają oscypki, redykołki, bundz czy żentyca. Z bacówki Wojciecha Komperdy pochodzą oscypki, którymi zajadał się następca brytyjskiego tronu książę Karol, a także prymas Polski Józef Glemp, czy metropolita krakowski arcybiskup Marek Jędraszewski. O tym jak powstają, ile pracy trzeba włożyć by ser był idealny i jak rozpoznać oryginał od podróbki będziemy rozmawiać z bacami w bacówce na Hali Majerz, gdzie wypasa się stado 600 owiec. Zapraszamy na jutrzejszy Przystanek Kulinarny. Zaczynamy o 11.05.
- A
- A
- A
Oscypki kulinarny skarb narodowy Polski
Oscypki to jeden z ulubionych serów Polaków. Nie każdy jednak wie, że są niezwykle cenne. Są jednym z trzech polskich produktów w Światowej Arce Smaku, projekcie ekologicznym, który za cel postawił sobie zachowanie dla potomności najlepszych i najbardziej niezwykłych produktów kulinarnych w niezmienionej formie.Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
20:49
SOP zneutralizowała drona nad Belwederem. Zatrzymano dwóch obywateli Białorusi
-
19:34
Kaczyński w Krakowie: zmiana traktatów UE zagrożeniem dla suwerenności Polski
-
18:03
Tragiczny wypadek w Tatrach. Turysta spadł ze szlaku
-
17:52
Improwizacja, intuicja i interakcja. Znamy program Sacrum Profanum 2025.
-
17:50
Kiedy w akcję wkracza komornik, a kiedy syndyk?
-
15:47
Samolot wypadł z pasa. Kraków Airport sprowadził sprzęt z Czech, wkrótce kupi własny
-
15:37
Zmiany w Uniwersyteckim Szpitalu Dziecięcym w Krakowie. Rodzice zaniepokojeni
-
14:34
Minister Kosiniak-Kamysz: w Krakowie powstaną wojska medyczne
-
14:13
Kiedy troska rodzica zamienia się w pułapkę?
-
13:23
Prof. Janusz Majcherek: Nawrocki nie musi się liczyć z Jarosławem Kaczyńskim
-
13:10
Przebudowa przejazdu kolejowego na ulicy Kolejowej w Nowym Sączu
-
12:40
Czym są komysze?