- A
- A
- A
Naukowcy przypominają: w naszym otoczeniu możemy spotkać trujące rośliny
W programie "Pracują na Nobla" doktor Piotr Klepacki z Instytutu Botaniki UJ oprowadził naszą reporterkę po ogrodzie botanicznym. Był to spacer szlakiem niebezpiecznych roślin, których zjedzenie może dla człowieka skończyć się śmiercią. Najbardziej niebezpieczne są te niejadalne kwiaty czy owoce, które łatwo pomylić z jadalnymi. "Nie mamy w polskiej florze reguły. Niektóre owoce czerwone są jadalne, a niektóre niejadalne. Zatem warto kierować się zasadą: nie jedzmy tego, czego nie znamy, a to co znamy, jedzmy w rozsądnych ilościach" - radzi doktor Piotr Klepacki.Uważajmy na trujące rośliny, fot. dr Piotr Klepacki
konwalia
lulek czarny
oleander
oleander
oleander
rącznik pospolity
rącznik pospolity
rącznik pospolity
tuja
zimowit jesienny
crop_free
1
/ 10
Dzięki uprzejmości UJ. Rośliny jadalne, które można pomylić z trującymi. Licencja CC BY-SA. Autorzy poszczególny zdjęć od lewej: PRA, Archenzo Cortenova, Tappinen - wszystkie na licencji CC BY-SA via Wikimedia Commons. Zdjęcie pokrzyka na licencji Public Domain.
Aleksandra Ratusznik
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
14:30
Kto nas kontroluje podatkowo?
-
13:02
Śmiertelny wypadek w Krakowie. Kierowca zostaje na wolności
-
12:27
Zespół dziecka potrząsanego. Cichy dramat w polskich domach
-
12:10
W Tarnowie produkują już nowoczesną broń antydronową. Kiedy "potwór z Tarnowa" trafi do armii?
-
11:48
W Krakowie przegląd roweru wykonamy za darmo
-
11:42
Wirefall – krakowsko-warszawska koncertowa petarda
-
11:20
Chrzanów: napięta sytuacja w Valeo. Referendum strajkowe przerwane, pracownicy szykują blokady w mieście
-
10:40
Oszust podszył się pod Radio Kraków. Musiał obejść się smakiem
-
10:31
„Jestem niewinny” – Roman Łucarz zapowiada apelację od wyroku
-
10:20
22-letnia kobieta zginęła w tragicznym wypadku na krajowej "75"
-
10:09
Zespół dziecka potrząsanego. Cichy dramat w polskich domach