Smakołyk zarezerwowany niegdyś wyłącznie na święta i rodzinne uroczystości najwyższej rangi. Ma słodki, dystyngowany smak i niepowtarzalny aromat.
Jodłownicki kołacz z serem rozpowszechniony jest głównie na terenie Limanowszczyzny oraz położonej w województwie małopolskim gminy Jodłownik Przygotowywany jest ze starannie dobranych składników ciasta i sera najlepszej jakości. Gospodynie od zawsze starały się udoskonalać smak wyjątkowego specjału. Jedno pozostaje jednak niezmienne: tak jak przed wiekami, cieszy podniebienie lekko słodkawym smakiem drożdżowego ciasta i aromatem dodanego do niego sera.
Kołacz jest okrągły z widocznym uwypukleniem z sera, skórkę na złocistą, miąższ z sera zrumieniony od złocistego do jasnobrązowego. Jego konsystencja jest właściwa dla ciasta drożdżowego, ser musi być dobrze zmielony bez grudek i lekko wilgotny.
- A
- A
- A
Kołacz jodłowicki
Kołacz był znany od wieków – początkowo jako produkt wypiekany na uroczystości weselne i odpustowe. Teraz jest powszechnie dostępny, ale...
Jeden z pierwszych opisów kołacza można spotkać w Encyklopedii staropolskiej ilustrowanej wyd. III Zygmunta Glogera. Autor twierdzi, iż nazwa „kołacz” pochodzi od koła. Korsch w Archiv für slovische Philologie (IX, 517-518) powiada: "Prawdopodobnie odwieczny to wyraz Wschodu, szeroce rozpowszechniony, że kołacz jest słowiański i pochodzi od koła".
Najstarszą wzmianką o kołaczu przedstawia Oskar Kolberg w opisie zwyczajów, sposobów życia oraz obrzędów pt. "Lud – Krakowskie" wydanym z pomocą funduszu Księcia Jerzego Romana Lubomirskiego i drukarni Uniwersytetu Jagiellońskiego w 1871 roku, gdzie między innymi ukazuje stół weselny skromnie zastawiony, na którym nie może zabraknąć kołacza.
Następny ze staropolskich opisów przedstawia Szymonowic w sielance Kołacze: "Kołacze grunt wszystkiemu A można rzec śmiele Bez kołaczy jakoby nie było wesele". W tym samym opisie czytamy, że" (…) gdy dawano kołacze na stół, zebrane panie przed niemi śpiwały, klaskały w dłonie i prędki taniec wiodły (…)". "(…) Resztki weselnego kołacza dawano dziatwie i chłopiętom, którzy walki toczyli o większe kęski smacznego pieczywa (…).
Opis kołacza znany jest również z Wesela Wyspiańskiego. Tym sposobem tradycja pieczenia kołacza przetrwała do dziś. Obecnie kołacz pieczony na wsi znajduje się nie tylko na weselnym stole, ale jest pieczywem niemal codziennego spożycia.
Przepis:
Składniki:
35 dkg mąki tortowej ,
1/3 litra mleka ,
10 dkg margaryny,
1 łyżka cukru,
2 dkg drożdży do pieczenia,
0.25 kg sera białego,
3 jajka,
trochę mąki kartoflanej
cukier waniliowy
Ciasto wyrobić jak drożdżowe. Pozostawić na kilka minut do wyrośnięcia, a następnie uformować placki. Nadzienie zrobić z sera, jajek, cukru waniliowego i mąki kartoflanej - dobrze wymieszać. Z ciasta uformować kołacz i na środek położyć ser. Piec w temperaturze 220 stopni przez 20-30 minut.
Partnerem Projektu jest Województwo Małopolskie

Komentarze (0)
Najnowsze
-
09:46
W sobotę Kraków pożegna Elżbietę Penderecką. Uroczystości rozpoczną się w piątek
-
09:32
Jak przestać jeść ze stresu?
-
09:27
Groźny wypadek na moście Nowohuckim. W okolicy są wielkie korki
-
08:59
Ależ widowisko na nocnym niebie! "Pełnia Bobra" w Krakowie
-
08:53
Polscy naukowcy odporni na rosyjską propagandę. Sztuczna inteligencja prześwietliła 200 tysięcy publikacji
-
08:15
Rafał Komarewicz (Polska 2050) o opłacie turystycznej: Minęły prawie dwa lata. Ile można czekać?
-
07:35
Szukał pracy za granicą, a stracił... 9 tysięcy euro
-
07:14
Narkotyki i nielegalne tablice. Rutynowa kontrola skończyła się dla 24-latka bardzo źle
-
06:53
"Do obrony powołany jest każdy z nas". Znamy szczegóły systemu dobrowolnych szkoleń wojskowych
-
06:28
W czwartek chmur na niebie praktycznie nie zobaczymy. To będzie ładny dzień w Małopolsce
-
06:02
Zbliża się długi listopadowy weekend. Sprawdź, jak pojedzie komunikacja miejska w Krakowie
-
23:53
40 lat minęło jak jeden dzień. Jubileusz Püdelsów
-
21:51
Koniec utrudnień po wypadku na A4
Skontaktuj się z Radiem Kraków - czekamy na opinie naszych Słuchaczy
Pod każdym materiałem na naszej stronie dostępny jest przycisk, dzięki któremu możecie Państwo wysyłać maile z opiniami. Wszystkie będą skrupulatnie czytane i nie pozostaną bez reakcji.
Opinie można wysyłać też bezpośrednio na adres [email protected]
Zapraszamy również do kontaktu z nami poprzez SMS - 4080, telefonicznie (12 200 33 33 – antena,12 630 60 00 – recepcja), a także na nasz profil na Facebooku oraz Twitterze