Radio Kraków
  • A
  • A
  • A
share

Przystanek Kulinarny poleca rozsmakowane wakacje

W ostatni weekend czerwca nie ma chyba osoby, która nie zadałaby sobie tego pytania – jak w tym roku będą wyglądały nasze wakacje. Koronawirus przewrócił do góry nogami prawie każdą sferę naszego życia i mocno pokrzyżował plany. Zaplanowane zagraniczne wakacje trzeba było odwołać, wiele osób zastanawia się co teraz. I na to pytanie odpowiemy dziś w Przystanku Kulinarnym w myśl znanego powiedzenia „cudze chwalicie, swego nie znacie”. Bo Polska, Małopolska, i miasto w którym mieszkamy od lat, ba, nawet od urodzenia wciąż ma nam wiele do zaoferowania, wiele do odkrycia, wiele do …skosztowania. W ostatnim przed wakacjami Przystanku Kulinarnym mówiliśmy o turystyce kulinarnej czyli podróżowaniu by rozkoszować się regionalnymi smakami i poznawać kulinarne dziedzictwo, tradycje i okolice, w których się narodziły i wciąż są żywe. Wyjaśniliśmy dlaczego turystyka kulinarna to stan umysłu i oczywiście zaprosiliśmy Państwa do Małopolski podrzucając kilka propozycji wakacyjnych wypadów. #wakacje. I to ze smakiem.

Naszym przewodnikiem po Małopolsce była Elżbieta Tomczyk-Miczka, autorka między innymi kulinarnej książki o regionie i kulinarnej trasy po Małopolsce. Podpowiadała gdzie warto pojechać, czego spróbować i co nas może zaskoczyć. 

Enoturystyka to bardzo prężnie rozwijający się trend turystyczny. A Małopolska ma ku temu spory potencjał. Co dziesiąta polska winnica jest położona w okolicach Tarnowa. Tak przynajmniej przekonują tamtejsi winiarze skupieniu wokół inicjatywy ENO Tarnowskie. Ten projekt łączący turystykę oraz winiarstwo został wybrany jednym z 10 najlepszych produktów turystycznych w Polsce 2019 roku. O tym wyróżnieniu przyznanym przez Polską Organizacją Turystyczną oraz o samym ENO Tarnowskim reporter Radia Kraków Bartek Maziarz rozmawiał z Marcinem Pałachem z Tarnowskiej Organizacji Turystycznej.

Turystyka kulinarna to termin wymyślony przez Lucy Long, badaczkę kultury kulinarnej, profesor Uniwersytetu stanowego w Ohio, członkinię Instytutu Smithsona -największego kompleksu muzeów i instytucji badawczych na świecie.  Jest cytowana w niemal wszystkich artykułach i pracach poświęconych turystyce w połączeniu z kulinariami. Uczą się o niej studenci, a jej książka "Turystyka kulinarna" była przełomem w pojmowaniu tego zjawiska. O tym, że turystyka to tak naprawdę stan umysłu rozmawialiśmy z profesor Lucy Long podczas jej pierwszej wizyty w Polsce.

Jak zwykle w Przystanku Kulinarnym była  propozycja książkowa od Pauliny Bandury z krakowskiej Księgarni pod Globusem.

Wyślij opinię na temat artykułu

Najnowsze

  • 20:16

    Elewacja wieży hejnałowej bazyliki Mariackiej zostanie wyczyszczona przy pomocy lasera

  • 17:52

    Kamil Stoch z Michalem Doleżalem, ale poza kadrą!

  • 17:31

    Po skargach kierowców - sygnalizacja świetlna na ul. Opolskiej i al. 29-go listopada będzie dostosowywać sygnał do natężenia ruchu

  • 13:30

    Odpowiedzialność prawna za wykorzystanie sztucznej inteligencji - nowe uregulowania Unii Europejskiej

  • 20:46

    Uwaga kierowcy - utrudnienia na obwodnicy Krakowa. Między węzłami Kraków Skawina a Kraków Południe w stronę Tarnowa… https://t.co/aWCDRAdztU

  • 18:19

    Kraków: prokuratura złożyła apelację od wyroku dla aktora Jerzego S. https://t.co/4IBqL4fLxF

  • 15:39

    #PomysłNaMajówkę w Bobowej. Choć Żydzi nie powrócili do miasteczka na stałe po II wojnie światowej, to jednak samo… https://t.co/KDQZOGN34I

  • 13:55

    RT @Kamil_Wszolek: Jak przygotować dziecko do życia w sieci? O tym porozmawiam dziś z Magdaleną Bigaj autorką książki "Wychowanie przy ekr…

  • 12:33

    W maju w Pobiedniku Wielkim startuje 60. Lot Południowo-Zachodniej Polski im. Franciszka Żwirki https://t.co/p8YpCu8qgJ

  • 11:03

    Utrudnienia na drodze wojewódzkiej 783. W Makowie w powiecie miechowskim doszło do zderzenia trzech samochodów: cię… https://t.co/vHPqQzgNvM

  • 10:11

    #RozmowaRadiaKraków @Lukasz_Kmita: Rozważam wydanie rozporządzenia ws. zakazu przebywania na terenach zagrożonych z… https://t.co/IK9DHSKekF

  • 09:44

    Pojawiło się nowe zapadlisko na os. Gaj w Trzebini https://t.co/S6agoI2Hw1

  • 09:21

    Utrudnienia na drodze wojewódzkiej 955. W Sułkowicach w powiecie myślenickim doszło do zderzenia dwóch samochodów o… https://t.co/2WKuvfJcrm

  • 08:54

    Piękna pogoda przyciągnęła w weekend turystów w Tatry. Ratownicy mieli ręce pełne roboty https://t.co/FkW6kCjZeH

  • 08:13

    RT @j_banka: Porannym gościem @RadioKrakow będzie dzisiaj małopolski wojewoda @Lukasz_Kmita @Malopolski_UW . Zapraszam o 8.16. https://t.co…

  • 07:56

    RT @BartMaziarz: Planowana przy @Grupa_Azoty spalarnia śmieci nie ma jeszcze decyzji środowiskowej, ale @GKadzielawski w rozmowie z @RadioK…

  • 07:27

    Synoptyk IMGW: początek tygodnia pochmurny i z deszczem https://t.co/txUCfQB0px

  • 18:05

    73 zakażenia koronawirusem; bez przypadków śmiertelnych osób z COVID-19 https://t.co/6G6r9bRt7B

  • 16:37

    Podhale: sezon pasterski uroczyście zainaugurowany; owce poświęcone https://t.co/blorc5sabb

  • 16:13

    RT @magdalenazbylu1: Zyngierki z Maruszyny i Mali Wiyrchowianie z Bukowiny Tatrzańskiej zgarniają pierwszą nagrodę na Festiwalu Złote Kierp…

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię