Naszym przewodnikiem po Małopolsce była Elżbieta Tomczyk-Miczka, autorka między innymi kulinarnej książki o regionie i kulinarnej trasy po Małopolsce. Podpowiadała gdzie warto pojechać, czego spróbować i co nas może zaskoczyć.
- A
- A
- A
Przystanek Kulinarny poleca rozsmakowane wakacje
W ostatni weekend czerwca nie ma chyba osoby, która nie zadałaby sobie tego pytania – jak w tym roku będą wyglądały nasze wakacje. Koronawirus przewrócił do góry nogami prawie każdą sferę naszego życia i mocno pokrzyżował plany. Zaplanowane zagraniczne wakacje trzeba było odwołać, wiele osób zastanawia się co teraz. I na to pytanie odpowiemy dziś w Przystanku Kulinarnym w myśl znanego powiedzenia „cudze chwalicie, swego nie znacie”. Bo Polska, Małopolska, i miasto w którym mieszkamy od lat, ba, nawet od urodzenia wciąż ma nam wiele do zaoferowania, wiele do odkrycia, wiele do …skosztowania. W ostatnim przed wakacjami Przystanku Kulinarnym mówiliśmy o turystyce kulinarnej czyli podróżowaniu by rozkoszować się regionalnymi smakami i poznawać kulinarne dziedzictwo, tradycje i okolice, w których się narodziły i wciąż są żywe. Wyjaśniliśmy dlaczego turystyka kulinarna to stan umysłu i oczywiście zaprosiliśmy Państwa do Małopolski podrzucając kilka propozycji wakacyjnych wypadów. #wakacje. I to ze smakiem.
Enoturystyka to bardzo prężnie rozwijający się trend turystyczny. A Małopolska ma ku temu spory potencjał. Co dziesiąta polska winnica jest położona w okolicach Tarnowa. Tak przynajmniej przekonują tamtejsi winiarze skupieniu wokół inicjatywy ENO Tarnowskie. Ten projekt łączący turystykę oraz winiarstwo został wybrany jednym z 10 najlepszych produktów turystycznych w Polsce 2019 roku. O tym wyróżnieniu przyznanym przez Polską Organizacją Turystyczną oraz o samym ENO Tarnowskim reporter Radia Kraków Bartek Maziarz rozmawiał z Marcinem Pałachem z Tarnowskiej Organizacji Turystycznej.
Turystyka kulinarna to termin wymyślony przez Lucy Long, badaczkę kultury kulinarnej, profesor Uniwersytetu stanowego w Ohio, członkinię Instytutu Smithsona -największego kompleksu muzeów i instytucji badawczych na świecie. Jest cytowana w niemal wszystkich artykułach i pracach poświęconych turystyce w połączeniu z kulinariami. Uczą się o niej studenci, a jej książka "Turystyka kulinarna" była przełomem w pojmowaniu tego zjawiska. O tym, że turystyka to tak naprawdę stan umysłu rozmawialiśmy z profesor Lucy Long podczas jej pierwszej wizyty w Polsce.
Jak zwykle w Przystanku Kulinarnym była propozycja książkowa od Pauliny Bandury z krakowskiej Księgarni pod Globusem.
Komentarze (0)
Najnowsze
-
17:05
Talent show - ironiczny portret współczesności? Premiera w Teatrze Bagatela
-
16:57
Ironiczny, a zarazem czuły obraz współczesności. „Kochajmy skowronki. Talent show” w Teatrze Bagatela
-
16:12
Wraki samochodów i śmieci na uliczce w centrum Krakowa. Problem narasta od lat
-
15:42
Przemoc wśród dzieci. Kryminolog: „To nie jest jeden powód, ale splot wielu czynników”
-
15:40
Kolizja na „zakopiance” była efektem policyjnego pościgu
-
15:18
Premie dla wiceprezydentów Krakowa. Aleksander Miszalski odpowiada na krytykę
-
15:06
"Był to dom dla wszystkich". Jubileuszowa wystawa w Ośrodku Kultury Norwida
-
14:39
DPS w Nowodworzu ma nową dyrektorkę. Starosta tarnowski: "Konkurs przebiegał zgodnie z prawem"
-
14:27
Ingres kardynała Rysia: To, co dzieje się w Krakowie, wpływa na Kościół w Polsce
-
14:27
Kradzież na jarmarku bożonarodzeniowym. Podejrzany pracował... obok
-
14:25
"Zaraz to wszystko przeminie". O pasterzach Tatr i dziedzictwie, które znika
-
14:14
Ryglice zbudują pierwsze w gminie miejsce schronienia