Z okazji setnej rocznicy odzyskania niepodległości w stu restauracjach serwowane jest specjalne menu - menu niepodległościowe - inspirowane różnymi regionami i kuchniami historycznej Polski. To historyczne potrawy jednak w nowoczesnej interpretacji - na czym to polega - tłumaczył szef kuchni krakowskiej restauracji Biała Róża Łukasz Cichy.
- A
- A
- A
Przystanek Kulinarny na 100-lecie niepodległości
Historyczne zakręty kuchni polskiej w Przystanku Kulinarnym. W związku ze Świętem Niepodległości, program poświęciliśmy kuchni staropolskiej, tej zapomnianej, a teraz pomału odkrywanej przez historyków, dla których kuchnia jest ważną częścią życia społecznego i gospodarczego. Wystarczy sięgnąć do starych ksiąg kucharskich - takich jak spisana na Zamku w Wiśniczu i wydana w Krakowie - w 1682-gim roku pierwsza polska książka kucharska - "Compendium ferculorum albo zebranie potraw" autorstwa kuchmistrza Stanisława Czernieckiego. Znajdują się nie tylko same przepisy, których jest 333. To także kopalnia wiedzy o staropolskich zwyczajach i kulturze stołu, która obowiązywała w 17-to wiecznej Polsce. O tym dlaczego tak ważne jest sięganie do historii kulinarnej, co daje nam przywracanie pamięci o starych przepisach, opowiadali autorzy nowej książki "Kapłony i szczeżuje. Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej" – profesor Jarosław Dumanowski, który kieruje Centrum Dziedzictwa Kulinarnego na Wydziale Nauk Historycznych Uniwersytetu Mikołaja Kopernika oraz Magdalenia Kasprzyk-Chevriaux z wykształcenia prawniczka, z pasji dziennikarka kulinarna, specjalizuje się w historii kuchni polskiej.

Jak zwykle w Przystanku Kulinarnym pojawiła się Paulina Bandura z krakowskiej Księgarni pod Globusem, tym razem oczywiście z książką pełną historii.
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
20:42
Noblista Abdulrazak Gurnah i pisarze z całego świata na 17. Festiwalu Conrada w Krakowie
-
19:35
Ewolucja zatrzymana? Dlaczego człowiek i pies osiągnęli swoje optimum
-
17:35
Radni PiS apelują o rządowe wsparcie dla Krakowa. Urząd miasta odpowiada: „To polityczny oportunizm”
-
17:10
Polska i Niemcy – mury czy mosty? Germanista z UJ: „Musimy nauczyć się twardych relacji”
-
16:23
Szpitale na froncie wojny hybrydowej. Jak bronić się przed cyberatakami?
-
16:18
„Nie chcemy magazynów energii pod domem”. Mieszkańcy Myślachowic protestują przeciw inwestycji
-
15:27
Naczelnik tarnowskiej drogówki złapany za przekroczenie prędkości. Przyjął mandat i został odwołany
-
15:24
Prokuratura umorzyła śledztwo przeciwko byłemu prezydentowi Jackowi Majchrowskiemu
-
14:57
Nowy klub Kwadrat, park, zalew. Politechnika Krakowska wychodzi do ludzi