W Przystanku wróciliśmy też do rozmowy z dwoma Szwedkami, Liną Nertby i Mią Clase, autorkami książek "Food Pharmacy" oraz "Food Pharmacy –Przepisy", zagorzałymi orędowniczkami "zieleniny", które podważają między innymi mit, że warzywami najeść się nie da.
- A
- A
- A
Przystanek Kulinarny wspiera odporność - część 2
Czas koronawirusa i kwarantanny to czas, w którym musimy czule pomyśleć o sobie i bliskich, skupić się na potrzebach organizmu by zapewnić mu dostęp do odpowiedniej broni – a tą bronią jest odporność. Dlatego w Przystanku Kulinarnym rozmawialiśmy z gośćmi, którzy pielęgnują tradycję zdrowej kuchni. Aleks Baron, uznany szef kuchni, zwany także królem kiszonek, jest jedną z tych osób, które przypominają o tym , że zdrowie mamy na wyciągnięcie ręki, i nie trzeba brać drogich suplementów – wystarczy pić zakwas z buraków – bo jak Aleks mówi - ferment jest piękny i zdrowy. A by zrobić doskonały zakwas wystarczą zaledwie trzy składniki.
W programie uhonorowaliśmy też marchewkę - nie bez powodu, bo właśnie przypadał Dzień Marchewki, warzywa zdecydowanie niedocenianego. O kulinarnych cudach jakie można zrobić z marchewki opowiadała Ulla Pałka, autorka bloga Kuchnia na wzgórzu.

Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
20:49
SOP zneutralizowała drona nad Belwederem. Zatrzymano dwóch obywateli Białorusi
-
19:34
Kaczyński w Krakowie: zmiana traktatów UE zagrożeniem dla suwerenności Polski
-
18:03
Tragiczny wypadek w Tatrach. Turysta spadł ze szlaku
-
17:52
Improwizacja, intuicja i interakcja. Znamy program Sacrum Profanum 2025.
-
17:50
Kiedy w akcję wkracza komornik, a kiedy syndyk?
-
15:47
Samolot wypadł z pasa. Kraków Airport sprowadził sprzęt z Czech, wkrótce kupi własny
-
15:37
Zmiany w Uniwersyteckim Szpitalu Dziecięcym w Krakowie. Rodzice zaniepokojeni
-
14:34
Minister Kosiniak-Kamysz: w Krakowie powstaną wojska medyczne
-
14:13
Kiedy troska rodzica zamienia się w pułapkę?
-
13:23
Prof. Janusz Majcherek: Nawrocki nie musi się liczyć z Jarosławem Kaczyńskim
-
13:10
Przebudowa przejazdu kolejowego na ulicy Kolejowej w Nowym Sączu
-
12:40
Czym są komysze?