Królewskie menu wielkanocne, jak mówił profesor Jarosław Dumanowski było prawdziwą mięsną ucztą. Jakie mięsa serwowano, jak wyglądały wielkanocne kołacze, czym był obartuch, co z tego dawnego wielkanocnego stołu zostało nam do dziś?
- A
- A
- A
Przystanek Kulinarny o kulinarnej historii Wielkanocy
Przystanek Kulinarny w Wielką Sobotę poświęciliśmy kulinarnej historii Wielkanocy. Podróż w czasie zapewnił nam jedyny w Polsce historyk jedzenia profesor Jarosław Dumanowski. Opowiadał jakie były tradycyjne potrawy wielkiego tygodnia, czym była kisielica, jak smakowała i kiedy się ją jadło, jak wyglądało menu Wielkiego Tygodnia i jakie potrawy kiedyś bardzo popularne już nie trafiają na wielkanocne stoły.
Retro przepisy zaproponowała Paulina Bandura z krakowskiej Księgarni pod Globusem a konkretnie reprint "101 potraw z jaj".

Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
12:29
Zakopianka z dodatkowymi i szerszymi drogami. Ministerstwo zatwierdziło program inwestycji
-
12:23
Teatr, który dotyka tego, co niewypowiedziane. Premiera monodramu "Bóle fantomowe"
-
11:48
Krynica liczy pieniądze, które w wakacje zostawili w mieście turyści
-
11:22
Damiano David – FUNNY little FEARS (DREAMS)
-
11:01
Są ranni po gwałtownym hamowaniu miejskiego autobusu w Krakowie
-
10:22
Zabiła swojego byłego męża. Tragedia w krakowskim Podgórzu
-
10:09
Teatr, który dotyka tego, co niewypowiedziane. Premiera monodramu "Bóle fantomowe"
-
09:55
Bartosz Bocheńczak (Konfederacja): Nie jesteśmy partią prorosyjską i antyukraińską
-
08:56
Małże znikają z europejskich rzek
-
08:13
Wyczynem powiększenie TPN, Blamażem - rosyjskie drony nad Polską i potężna fala dezinformacji
-
07:45
Delfin znów będzie tryskał wodą. Nowohucka fontanna jest już po renowacji
-
07:40
Burza, dron czy rakieta? Co naprawdę wydarzyło się w Wyrykach?