Królewskie menu wielkanocne, jak mówił profesor Jarosław Dumanowski było prawdziwą mięsną ucztą. Jakie mięsa serwowano, jak wyglądały wielkanocne kołacze, czym był obartuch, co z tego dawnego wielkanocnego stołu zostało nam do dziś?
- A
- A
- A
Przystanek Kulinarny o kulinarnej historii Wielkanocy
Przystanek Kulinarny w Wielką Sobotę poświęciliśmy kulinarnej historii Wielkanocy. Podróż w czasie zapewnił nam jedyny w Polsce historyk jedzenia profesor Jarosław Dumanowski. Opowiadał jakie były tradycyjne potrawy wielkiego tygodnia, czym była kisielica, jak smakowała i kiedy się ją jadło, jak wyglądało menu Wielkiego Tygodnia i jakie potrawy kiedyś bardzo popularne już nie trafiają na wielkanocne stoły.
Retro przepisy zaproponowała Paulina Bandura z krakowskiej Księgarni pod Globusem a konkretnie reprint "101 potraw z jaj".

Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
14:01
Awaria sieci trakcyjnej na odcinku Kłaj - Bochnia
-
14:01
Kraków walczy z marnowaniem żywności w szkołach. "Co roku wyrzucamy ponad 1,3 miliarda ton jedzenia"
-
13:37
W "Modrzejówce" powstanie dom kultury? Pomysł popierają artyści i ludzie nauki
-
13:22
Areszt dla 24-latka, który usiłował zabić matkę i jej partnera
-
12:50
"W motosporcie ważny jest spokój i wytrwałość w dążeniu do celu"
-
12:10
AFD liderem sondaży w Niemczech. „Nie da się jej wymazać z niemieckiej sceny politycznej”
-
12:04
"Sen o Podgórzu czyli pan Bednarski spaceruje do połowy mostu" w zmienionej formie trafi na deski teatru
-
10:34
O czym należy pamiętać przy sprowadzaniu samochodu z zagranicy?
-
10:23
Rozpoczął się proces ws. napadu na dwie nieletnie w Rabce-Zdroju
-
10:06
Korepetycje z edukacji zdrowotnej. Lekcja 1: "Głodny człowiek, to zły człowiek"
-
09:35
L4 po nowemu. Co można, a czego nie wolno robić w czasie zwolnienia lekarskiego?
-
09:23
5. edycji kampanii „Ja już, a Ty?” (#jajuzaty)
-
20:51
Poezja w piosenkach, czyli autobiograficzna opowieść Michała Zabłockiego