Królewskie menu wielkanocne, jak mówił profesor Jarosław Dumanowski było prawdziwą mięsną ucztą. Jakie mięsa serwowano, jak wyglądały wielkanocne kołacze, czym był obartuch, co z tego dawnego wielkanocnego stołu zostało nam do dziś?
- A
- A
- A
Przystanek Kulinarny o kulinarnej historii Wielkanocy
Przystanek Kulinarny w Wielką Sobotę poświęciliśmy kulinarnej historii Wielkanocy. Podróż w czasie zapewnił nam jedyny w Polsce historyk jedzenia profesor Jarosław Dumanowski. Opowiadał jakie były tradycyjne potrawy wielkiego tygodnia, czym była kisielica, jak smakowała i kiedy się ją jadło, jak wyglądało menu Wielkiego Tygodnia i jakie potrawy kiedyś bardzo popularne już nie trafiają na wielkanocne stoły.
Retro przepisy zaproponowała Paulina Bandura z krakowskiej Księgarni pod Globusem a konkretnie reprint "101 potraw z jaj".
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
22:42
Seria wypadków na małopolskich drogach. Przymrozki sprawiły, że jest ślisko
-
22:01
Krakowianin zamordowany w rosyjskim więzieniu
-
21:05
Brainwashing: jak działa i kto jest na niego podatny?
-
18:45
Lista Niezapomnianych Przebojów Not:1596 14.12.2025
-
18:15
Chciała dorobić do emerytury. Seniorka z Tuchowa straciła 72 tysiące złotych
-
18:01
Czym jest system HIS? Czym się charakteryzuje?
-
17:53
Twoja prywatna POZ w praktyce: jak korzystać z podstawowej opieki bez kolejek
-
17:28
Co kupić na prezent do nowej kuchni?
-
16:36
Marsz Antyfaszystowski w Krakowie. Przeciw nienawiści i hejtowi wobec Ukraińców
-
15:44
Na trasę z Chabówki do Rabki Zaryte wróciły pociągi
-
15:36
Pociąg powraca na trasę Chabówka - Rabka Zaryte
-
15:31
Ozdoby ze słomy, z opłatka czy opakowania po cukierku. Warsztaty w Muzeum Etnograficznym
-
15:15
Zakopianka znów z utrudnieniami. Od poniedziałku zamknięcie w stronę Zakopanego
-
14:17
Film dokumentalny o Tarnowie, jakiego jeszcze nie było. "To podróż w czasie do ważnych wydarzeń i miejsc"