Po smacznej czeskiej literaturze, i w ogóle po czeskich smakach i kuchni oprowadzał nas rodowity Czech, tłumacz literatury Pavel Peč. Rozmawialiśmy o tym czy sam lubi czeską kuchnię, co w niej króluje, co odzwierciedla literatura i oczywiście o Dobrym Wojaku Szwejku.
- A
- A
- A
Przystanek Kulinarny i wielka czeska jedzeniowa przygoda
W sobotnim Przystanku Kulinarnym zabraliśmy Państwa w podróż po Czechach. Było o tradycyjnych potrawach, o smacznych czeskich książkach, o kuchni prowincjonalnej i była też wyjątkowa książka, o wyjątkowym Czechu, który w dodatku uwielbiał gotować.Z kolei w podróż po czeskiej kuchni, ale tej z punktu widzenia bardziej prowincji zabrał Państwa Zbyszek Kmieć, dziennikarz kulinarny i znawca kuchni czeskiej, który przemierzył małe miasteczka i wioski w poszukiwaniu najlepszych czeskich smaków, zaglądając również tam, gdzie zaglądał słynny wojak Szwejk.
A na deser tej czeskiej uczty była książka, która de facto była powodem tej przystankowej podróży do naszych południowych sąsiadów.
Komentarze (0)
Najnowsze
-
22:05
Zabawy irracjonalne. Polowanie na bażanta
-
21:36
Marzenia o punktach rozmyła ulewa.
-
19:59
Re- Plast Unia Oświęcim przegrywa 3:2 z drużyną Red Bull Salzburg w hokejowej Lidze Mistrzów
-
19:44
Nie będzie planu miejscowego dla Bulwarów Wiślanych. Prezydent Krakowa podpisał decyzję w tej sprawie
-
19:01
Wojewoda małopolski: prognozy są nieco bardziej optymistyczne, ale najtrudniejsza będzie piątkowa noc
-
18:29
Jeżeli "To nie jest świat dla starych ludzi", to dla kogo? Decyduje rzut monetą
-
16:45
Harmonogram prac przy budowie tramwaju do Mistrzejowic owiany tajemnicą. Dlaczego?
-
16:28
Polskie kredyty hipoteczne najdroższe w Unii Europejskej!
-
15:50
2-letnia dziewczynka pogryziona przez psa sąsiadów
-
15:27
Janusz Radek: Niewiele potrzeba, żeby czuć się wolnym
-
15:20
5 kamiennych nagrobków w miejscu ziemnej mogiły uczestników Powstania Warszawskiego na cmentarzu Rakowickim
-
15:19
Nożownik z Andrychowa usłyszał zarzuty