Radio Kraków
  • A
  • A
  • A

Nowy Sącz: królowa fasoli szykuje się na podbój Małopolski

  • Nowy Sącz
  • date_range Czwartek, 2014.06.12 07:46 ( Edytowany Poniedziałek, 2021.05.31 09:08 )
Potrawy Janiny Molek z Tropia, która z „Pięknego Jasia” potrafi wyczarować wszystko, już wkrótce będzie można kupić w sklepach ze zdrową żywnością w Krakowie, Nowym Sączu i Krynicy.

archiwum RK

Posłuchaj sądeckiego serwisu informacyjnego
Fasola „Piękny Jaś” z doliny Dunajca


W pierwszej kolejności do sprzedaży trafią dwa rodzaje pasztetu z fasoli bez dodatku mięsa. Janina Molek, przekonuje, że taki pasztet jest bardzo zdrowy, bo fasola „Piękny Jaś z doliny Dunajca” jest bogata w magnez, potas, wapń i inne składniki mineralne.

Fasola „Piękny Jaś z doliny Dunajca” dzięki staraniom Janiny Molek została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych. Teraz „królowa fasoli” chce na tą listę wpisać również fasolówkę, czyli fasolową wódkę. Przepisy i porady Janiny Molek na potrawy z fasoli można znaleźć

Przepis na pasztet z fasoli:
Składniki:

20 dkg fasoli, 20 dkg żółtego sera, łyżka oleju lub margaryny, duża cebula, 2 jajka, łyżka octu (3%), sól, pieprz, tłuszcz do wysmarowania formy

Przyrządzanie:


Fasolę przebrać, umyć i ugotować. Cebulę drobno posiekać i krótko przesmażyć w oleju, dodać do fasoli i razem przepuścić przez maszynkę lub przetrzeć przez sito. Do masy fasolowej dodać żółtka, sól, ocet, pieprz i białka ubite na sztywną pianę. Wymieszać, przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy, posypać tartym serem i zapiec z piekarniku.



(Bartosz Niemiec/ko)


Wyślij opinię na temat artykułu

Najnowsze

Skontaktuj się z Radiem Kraków - czekamy na opinie naszych Słuchaczy

Pod każdym materiałem na naszej stronie dostępny jest przycisk, dzięki któremu możecie Państwo wysyłać maile z opiniami. Wszystkie będą skrupulatnie czytane i nie pozostaną bez reakcji.

Opinie można wysyłać też bezpośrednio na adres [email protected]

Zapraszamy również do kontaktu z nami poprzez SMS - 4080, telefonicznie (12 200 33 33 – antena,12 630 60 00 – recepcja), a także na nasz profil na  Facebooku  oraz  Twitterze

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię