Hodowca przekonuje lokalnych gospodarzy, że prowadzenie hodowli kapłonów nie wymaga wielkich połaci ziemi, a przy tym jest inwestycją dochodową.

-Kapłon na świecie jest dość znany- mówi Szymon Krok. Ceny są wysokie. w Polsce sprzedajemy go po 150 zł za jedną sztukę. W Europie ceny, po przeliczeniu na złotówki, dochodzą do 1 tysiąca złotych.

Młody przedsiębiorca planuje też zarejestrować "kapłona galicyjskiego" jako produkt regionalny.

-Nie wiem czy nam się to uda dokładnie z taką nazwą, ale zobaczymy. Dokumenty będziemy składać w najbliższym czasie- mówi Krok. Chcę tez zorganizować w Małopolsce produkcję. Mamy już kilku niedużych producentów, ale cały czas szukamy kolejnych.

Szczegóły można znaleźć na stronie www.kaplony.eu

Kapłon to wykastrowany i specjalnie utuczony młody kogut. Jego mięso jest delikatniejsze od znanego nam drobiu, ponieważ podczas wzrostu nie działają na niego hormony. Dawniej był smakołykiem na stołach królów, magnatów, ale także bogatych ziemian i mieszczan.

Agata Wolak