- A
- A
- A
"Kapłon galicyjski" bedzie produktem regionalnym?
Sądecczyzna powinna wrócić do hodowli kapłonów- twierdzi Szymon Krok z miejscowości Biała Niżna w powiecie nowosądeckim, który dziś w swoim gospodarstwie hoduje już sto kapłonów.Hodowca przekonuje lokalnych gospodarzy, że prowadzenie hodowli kapłonów nie wymaga wielkich połaci ziemi, a przy tym jest inwestycją dochodową.
-Kapłon na świecie jest dość znany- mówi Szymon Krok. Ceny są wysokie. w Polsce sprzedajemy go po 150 zł za jedną sztukę. W Europie ceny, po przeliczeniu na złotówki, dochodzą do 1 tysiąca złotych.
Młody przedsiębiorca planuje też zarejestrować "kapłona galicyjskiego" jako produkt regionalny.
-Nie wiem czy nam się to uda dokładnie z taką nazwą, ale zobaczymy. Dokumenty będziemy składać w najbliższym czasie- mówi Krok. Chcę tez zorganizować w Małopolsce produkcję. Mamy już kilku niedużych producentów, ale cały czas szukamy kolejnych.
Szczegóły można znaleźć na stronie www.kaplony.eu
Kapłon to wykastrowany i specjalnie utuczony młody kogut. Jego mięso jest delikatniejsze od znanego nam drobiu, ponieważ podczas wzrostu nie działają na niego hormony. Dawniej był smakołykiem na stołach królów, magnatów, ale także bogatych ziemian i mieszczan.
Agata Wolak
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
06:54
31-latek zginął w zderzeniu quada z ciągnikiem rolniczym
-
21:53
Czym jest rekonstrukcja rządu?
-
21:25
Nie żyje 8-latek ranny w wypadku w Spytkowicach
-
20:58
Ekstraklasa rośnie w siłę. Małopolskie kluby zaczynają nowy sezon
-
20:30
Otwarcie ulicy Krakowskiej w Nowym Sączu
-
20:16
Cracovia bije mistrza na jego stadionie
-
19:39
Rekonstrukcja bitwy o Tobruk na Pustyni Błędowskiej. Stu rekonstruktorów w akcji
-
19:01
Renesansowy balkon na wieży Mariackiej odzyskuje dawny blask
-
17:41
Zwycięski Bruk-Bet, Wieczysta z remisem
-
16:56
"Dzieciaki kontra kryzys" i "Podaj dalej" – książki, które budują most między pokoleniami i uczą, że dobro wraca
-
16:48
Nowy odcinek ścieżki wokół Pustyni Błędowskiej już otwarty [ZOBACZ ZDJĘCIA]
-
16:34
Letnie święto animacji w Krakowie
-
22:30
Karczmy na lodzie i sarmacki horror, czyli wokół "Krzywdy" Pawła Rzewuskiego
Skontaktuj się z Radiem Kraków - czekamy na opinie naszych Słuchaczy
Pod każdym materiałem na naszej stronie dostępny jest przycisk, dzięki któremu możecie Państwo wysyłać maile z opiniami. Wszystkie będą skrupulatnie czytane i nie pozostaną bez reakcji.
Opinie można wysyłać też bezpośrednio na adres [email protected]
Zapraszamy również do kontaktu z nami poprzez SMS - 4080, telefonicznie (12 200 33 33 – antena,12 630 60 00 – recepcja), a także na nasz profil na Facebooku oraz Twitterze