|
|
Kraków 101.6 MHz
Kraków
101.6 MHz
Tarnów
101,0 MHz
Nowy Sącz
90,0 MHz
Zakopane
100,0 MHz
Andrychów
98,8 MHz
Gorlice
97,4 MHz
Krynica-Zdrój
102,1 MHz
Rabka-Zdrój
87,6 MHz
Szczawnica
90,0 MHz
|
Kontakt 4080 (SMS)
DZIEJE SIĘ COŚ W TWOJEJ OKOLICY?
SKONTAKTUJ SIĘ!
12 200 33 33
12 630 60 00
4080 (SMS)
500 202 323 (SMS i MMS)
redakcja@radiokrakow.pl
|
A
A
A

"Winobranie, winogranie. W Winnicy Wieliczka"

Jesienne słońce w tym roku rzadko gości na niebie. I niestety miesza szyki wszystkim rolnikom, także winiarzom, którzy przez cały sezon chuchali i dmuchali na krzaki winorośli, a teraz powinni zebrać dojrzałe grona. Tylko jak to zrobić gdy deszcz leje? O trudach bycia winiarzem w niełatwych warunkach klimatycznych naszego kraju, a także o odradzającym się, dzięki pasjonatom, winiarstwie rozmawialiśmy w Przystanku Kulinarnym Małopolska.

Posłuchaj całej audycji

Fot. M. Dutkiewicz

Posłuchaj rozmowy z Agnieszką Rousseau

Mobilne studio Radia Kraków stanęło w winiarni Winnicy Wieliczka, której właściciele Agnieszka Rousseau i Piotr Jaskuła z wielką uwagą i z szacunkiem do natury uprawiają szlachetne gatunki winorośli.

Posłuchaj rozmowy z Moniką Bielką-Vescovii

Nie oceniaj wina po butelce. Nie pij od razu, tylko wąchaj. Zapach to pierwsze co powinno nas uwieść. Degustowanie wina to sprawa złożona, ale dostarczająca też wielu nowych wrażeń, nie tylko smakowych. O tym jak do wina podchodzić, na co zwracać uwagę mówiła Monika Bielka-Vescovi, dyrektor Szkoły Sommelierów i prezes ogólnopolskiego Stowarzyszenia Kobiety i Wino.

Posłuchaj rozmowy z Wojciechem Bosakiem

Wino w Polsce a zwłaszcza w Małopolsce ma bardzo długą historię. O pierwszych śladach wina odkrytych w naszych regionie, o pierwszej winnicy, która rosła na zboczach Wawelu opowiadał Wojciech Bosak, założyciel Polskiego Instytutu Winorośli i Wina, znawca historii polskiego winiarstwa, autorytet polskich winiarzy.

Posłuchaj rozmowy z Pauliną Bandurą z krakowskiej księgarni pod Glubusem

W programie Przystanek Kulinarny Małopolska zawsze znajdujemy czas na książki, które potem trafiają do naszych słuchaczy.

Posłuchaj rozmowy z Piotrem Jaskułą

Winogrona zebrane z krzaczków, trafiają do specjalnych zbiorników w winiarni, gdzie poddawane są różnym zabiegom, dzięki którym rodzi wino. Współwłaściciel Winnicy Wieliczka Piotr Jaskuła opowiedział nam, kiedy jest najlepsza pora na zerwanie winogron.

Przystanek Kulinarny Małopolska zawsze w sobotę. Nadajemy do jedzenia od 11.00 do 12.00.

Zapraszam

Maja Dutkiewicz

50%
50%
WASZE KOMENTARZE

Liczba komentarzy: 3

Rybak

Wtorek, 14 listopada 2017, 23:19

@vineyard

Bo nie pochodzą z winnic które mają po 300 hektarów

Odpowiedz

vineyard

Wtorek, 10 października 2017, 19:56

Dlaczego polskie wina sa tak drogie w porownaniu z winami z Francji ,Hiszpanii,Wloch czy nawet z Wegier.Kupilem w wakacje kilka butelek z winnic na podkarpaciu i w lubelskim.Ceny 60-80 zl./butelke i nie byly lepsze niz te wina z Lidla za 15zl.Po prostu wino typu wino nie odrozniajace sie niczym od innych poza wysoka cena.

Odpowiedz

shiraz

Wtorek, 10 października 2017, 19:19

Niestety w tych regionach jest male naslonecznienie dlatego poziom cukru w winogronach jest niski przez co wina sa cierpkie z niska iloscia alkoholu

Odpowiedz