Jak się ustrzec nadmiernych zakupów, jak mieć pewność, że kupujemy tylko to co jest nam potrzebne, a tego co kupimy nie zmarnujemy - radziła ambasadorka naszej radiowej akcji Nie Marnuj, autorka bloga kulinarnego „Kuchnia na Wzgórzu” Ulla Pałka.
- A
- A
- A
Przystanek Kulinarny- freeganizm i niemarnowanie
Odmawiaj, ograniczaj, wykorzystuj ponownie – w kwietniowych Przystankach Kulinarnych dużo mówimy o niemarnowaniu – nie bez przyczyny. Po pierwsze statystyki są alarmujące – miliard trzysta milionów ton rok w rok wyrzucanej żywności na świecie, gigantyczne ilości plastikowych opakowań niszczących glebę, oceany i …przedostających się do tego co jemy. Po drugie – jest kolejna okazja by przekonać się, że to każdy z nas może mieć wpływ na środowisko – właśnie przez niemarnowanie i że wcale nie jest to takie trudne – już za tydzień w Radio Kraków wielki festiwal Zero Waste, na który już teraz serdecznie zapraszam. I wreszcie po trzecie – zbliżają się święta – a to jeden z takich okresów w roku, gdy robimy duże zakupy…..często zbyt duże i potem....marnujemy.


Jak wiele żywności się marnuje widać....w koszach dużych sklepów. Są tacy, którzy to co wyrzucają supermarkety ratują. Wykorzystują sami, dają potrzebującym i dzielą się z każdym, kto chce. Taką osobą jest Adam Grycko, freeganin, który tę wzgardzoną żywność ...przytula czyli odzyskuje i ma pełnowartościowe, znakomite posiłki.
Niemarnowanie to także przykładanie wagi do tradycji - kupowanie tego co lokalne, sezonowe, co pochodzi od małych wytwórców - rolników i hodowców. To sięganie do pięknej kulinarnej historii Polski. O tym właśnie opowiadał szef kuchni Damian Wajda, który właśnie odebrał nagrodę od Warsaw Insider dla wschodzącej gwiazdy.

Jak zwykle w Przystanku Kulinarnym nie zabrakło Pauliny Bandury z krakowskiej Księgarni pod Globusem z książkową propozycją.
Komentarze (0)
Najnowsze
-
20:05
Kalkulator pomp ciepła - dobierz moc i porównaj ceny
-
18:27
Groźny wypadek w Tarnowie. Mężczyzna został potrącony przez pociąg
-
17:38
Czekają na boisko, na razie mają ładną trybunę. Gdzie reszta stadionu w Mościcach?
-
17:21
Prezydent Miszalski o wpływach z SCT: Kraków wykonuje kolejny gest wobec całej Małopolski
-
16:28
Brawo Iga! Polka po raz pierwszy w karierze w półfinale Wimbledonu
-
15:22
Policja apeluje o pomoc w identyfikacji mężczyzny, którego zwłoki znaleziono w 2023 roku
-
15:17
Zamiast mieszkań, zielona trawka. W Dąbrowie Tarnowskiej czekają na budowę bloku w ramach SIM
-
14:40
Nasza redakcyjna koleżanka, Barbara Stępniak-Wilk, z nominacją do nagrody Mistrz Mowy Polskiej
-
14:34
Książka jak plaster na duszę. „Wnuczka antykwariusza" – opowieść, która buduje mosty między pokoleniami
-
14:19
Architektura wobec wyzwań zmieniającego się klimatu
-
13:40
Terapeutyczny lakier do paznokci. Innowacyjne badania naukowców z Politechniki Krakowskiej
-
13:10
Prof. Jacek Purchla: „Fundamentem naszej cywilizacji jest samorząd terytorialny”