"Kuchnia regionalna" na antenie Radia Kraków w poniedziałki o 10:50. Tam więcej przepisów i kulinarnych ciekawostek z naszego regionu. Zapraszamy!
- A
- A
- A
Lanckorońskie pierogi z czosnkiem niedźwiedzim
Czosnek niedźwiedzi to roślina, której zastosowanie w polskiej kuchni od kilku lat znacznie wrosło. Wprowadzenie tego produktu do różnych przepisów nadaje daniom zdrowszy, a tym samym bardziej pożądany według aktualnych trendów kulinarnych, standard. Lecznicze właściwości czosnku niedźwiedziego powodują, że ludzie coraz chętniej sięgają po tę dziko rosnącą roślinę, występującą szczególnie w lasach na górzystych terenach. Należy jednak niezwykle uważać podczas zbioru czosnku niedźwiedziego. Jego liście wyglądem łudząco przypominają liście konwalii, która jest rośliną trującą. O daniu pochodzącym z Lanckorony, które dzięki dodaniu czosnku niedźwiedziego zupełnie zmieniło swój charakter, Kalinie Szyszce-Treppie opowiada Ewa Cebula.Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
19:48
Jak chronić pszczoły? Małopolska ogłasza konkurs
-
18:29
Życiowy sukces Pawła Wąska. Jest podium w Lahti
-
18:01
Aleksandra Król-Walas czwarta w slalomie równoległym
-
17:29
Prezydent i czołowi politycy PiS na pogrzebie Barbary Skrzypek w Gorlicach
-
16:24
Całkowite zaćmienie: krajobraz po katastrofie w Narodowym Starym Teatrze
-
15:35
W Krakowie jest od soboty 5 tysięcy drzew więcej. Krakowianie posadzili je w swoim lesie
-
15:05
W Krakowie wiosnę wita się na sportowo! Prawie 3000 osób pobiegło w Półmaratonie Marzanny
-
14:56
Piękna pogoda przyciągnęła tłumy turystów na Kasprowy Wierch
-
14:51
Piękna pogoda przyciągnęła tłumy turystów na Kasprowy Wierch
-
14:40
Jak jest cieplej, to jest... chłodniej. Tarnowskie morsy uroczyście zakończyły sezon
Skontaktuj się z Radiem Kraków - czekamy na opinie naszych Słuchaczy
Pod każdym materiałem na naszej stronie dostępny jest przycisk, dzięki któremu możecie Państwo wysyłać maile z opiniami. Wszystkie będą skrupulatnie czytane i nie pozostaną bez reakcji.
Opinie można wysyłać też bezpośrednio na adres [email protected]
Zapraszamy również do kontaktu z nami poprzez SMS - 4080, telefonicznie (12 200 33 33 – antena,12 630 60 00 – recepcja), a także na nasz profil na Facebooku oraz Twitterze