- A
- A
- A
Sztukamięs ze szlachtuza
U schyłku XIX w przeciętny polski chłop zjadał 6 kg mięsa w roku, dzisiaj w Polsce konsumuje się 69,5 kg mięsa rocznie na osobę, a z rybami i baraniną nawet 82 kg. Żyjemy w erze przesytu i hodowli przemysłowych. W swojej książce "Sztukamięs ze szlachtuza" Magdalena Kasprzyk-Chevriaux snuje opowieść o historii mięsa, zadając pytania o zasadność tak dużego spożycia mięsa w XXI wieku i jego jakość.
Autor:
Sylwia Paszkowska
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
18:00
Prokuratura zajęła się tragicznymi wydarzeniami na A4. Zginęły dwie osoby
-
16:48
Pijany kierowca uderzył w mur kościoła św. Krzyża w Krakowie. Sprawą zajmie się prokuratura
-
16:35
Chełmiec. Peron na trasie Podłęże Piekiełko gotowy
-
15:03
W Tarnowie nie chcieli masztu telefonii komórkowej, ale jeden z sąsiadów się wyłamał. "Skusiły mnie pieniądze"
-
13:58
Od 24 do 28 grudnia w Małopolsce czynnych będzie prawie 50 gabinetów opieki zdrowotnej
-
13:53
Kłopoty z budową nowego pasa na krakowskim lotnisku. Zła wiadomość dla Kraków Airport
-
13:27
Od nowego roku w Nowym Targu nocą alkoholu nie kupimy
-
13:05
Wciąż nie złapano sprawców napadu na sklep jubilerski w Krakowie
-
11:45
Święta w małym miasteczku
-
11:30
GDDKiA ogłosiła przetargi na obwodnice Limanowej i Wadowic w ciągu DK28
-
11:13
PKP PLK: 181 zespołów i 66 pociągów sieciowych w gotowości na święta
-
10:55
Czy krakowianie jadali kutię?
-
10:27
Chcesz podarować na gwiazdkę zwierzaka? Dobrze to przemyśl - pies, czy kot, nie są rzeczą