- A
- A
- A
Sztukamięs ze szlachtuza
U schyłku XIX w przeciętny polski chłop zjadał 6 kg mięsa w roku, dzisiaj w Polsce konsumuje się 69,5 kg mięsa rocznie na osobę, a z rybami i baraniną nawet 82 kg. Żyjemy w erze przesytu i hodowli przemysłowych. W swojej książce "Sztukamięs ze szlachtuza" Magdalena Kasprzyk-Chevriaux snuje opowieść o historii mięsa, zadając pytania o zasadność tak dużego spożycia mięsa w XXI wieku i jego jakość.
Autor:
Sylwia Paszkowska
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
19:40
Gigantyczne korki w Krakowie. "Jesteśmy uwięzieni"
-
18:58
Dlaczego uzdrowisko nie może wydobywać leczniczej wody? Gminy chcą zmian w ustawie
-
17:49
W Tatrach odnaleziono ciało 55-letniego turysty. Mężczyzna był poszukiwany od kilku dni
-
17:40
Piotr Kłodkowski z Nagrodą im. Jana Długosza. Za "żywą opowieść o ambicjach narodów"
-
17:18
Chcesz bilet miesięczny w Tarnowie za 10 złotych? Rozliczaj tu PIT i płać za wywóz odpadów
-
17:16
Ruszyła kolejna edycja Festiwalu Sztuki Cyfrowej Patchlab
-
16:54
Samorządy bez pieniędzy. Joanna Solska: „To centrala trzyma wszystko w ręku”
-
16:15
Kraków wzmacnia komunikację miejską przed Wszystkimi Świętymi
-
15:59
Ustawa metropolitalna pilnie potrzebna - apel radnych do premiera i krakowskich parlamentarzystów
-
15:34
Czy leci z nami pilot? Leci i właśnie wodował. Widowiskowe ćwiczenia w Krakowie
-
14:37
Awaryjne lądowanie samolotu na Wiśle w Krakowie, pożar w kabinie - na szczęście to tylko scenariusz
-
11:35
Dlaczego włoska kultura skradła nam serce?