Joanna Kądziołka z Polskiego Stowarzyszenia Zero Waste - mówiła o tym co w kontekście marnowania jest największą bolączką, o tym jaka jest świadomość społeczna tego ile marnujemy i to nie tylko żywności...
- A
- A
- A
Przystanek Kulinarny #Szanuj Jedzenie
Coraz częściej w dobie rozszalałego konsumpcjonizmu zaczyna odzywać się alarmowy dzwonek. Mamy, jest dostępne więc…nie szanujemy. Głównie żywności – rok w rok na świecie wyrzuca się ponad miliard trzysta tysięcy ton żywności. W samej Polsce to 9 milionów ton. Najpierw alarmowali ekolodzy, aktywiści i Banki Żywności. Teraz ten dzwonek przeciwko marnowaniu zaczyna rozbrzmiewać coraz głośniej, w różnych środowiskach i na różnych szczeblach. Od ponad roku, powolnym tempem w Sejmie toczą się prace nad senackim projektem ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności. Na szczeblu samorządowym – w Krakowie, w tym tygodniu Rada Miasta przyjęła dwie uchwały kierunkowe związane z niemarnowaniem – „Nie Marnuję, Jedzenie Szanuję", czyli zakupu lodówek w ramach food-sharingu oraz "Plastikowa Butelka Zwrotna", zakładający 10groszową kaucję za plastikowe butelki. A w przyszłym tygodniu rusza kolejny ogółnopolski festiwal restauracji – Restaurant Week także pod hasłem #Szanuj Jedzenie.


W Przystanku Kulinarnym zabraliśmy Państwa z wizytą do Ochotnicy Dolnej, bo przed festiwalem Restaurant Week w duchu #szanuj jedzenie” odwiedziliśmy tamtejszą restaurację OCH, serwującą w dużej mierze lokalne dania, prowadzoną przez rodowitą ochotniczankę Elżbietę Rusnak. I oczywiście pytaliśmy o niemarnowanie, bo kuchnia góralska z tego własnie słynie – tam wszystko jest wykorzystywane.
Nasza stała komentatorka – dziennikarka portalu Have a Bite Karolina Milczanowska... i prawdziwy Czarodziej... autor bloga Magiczny Składnik – Tomek Czajkowski....mówili o zero waste w restauracyjnym wydaniu i o specjalnym menu zero waste przygotowanym właśnie na Restaurant Week.

Jak zwykle w Przystanku Kulinarnym była Paulina Bandura z krakowskiej Księgarni pod Globusem, tym razem z opowieścią w duchu slow life.
Komentarze (0)
Najnowsze
-
12:07
Wysyp grzybów w tarnowskich lasach. Zobaczcie zbiory słuchacza Radia Kraków
-
10:58
Prawomocny wyrok dla „Małej Emi” za znieważenie Waldemara Żurka
-
10:46
Tatry: ślisko w wyższych partiach gór
-
10:24
Deepfake o Lwowie. Jak AI podsyca emocje i fake newsy
-
09:48
Alternatywa dla Pendolino. RegioJet ruszył z Krakowa do Warszawy
-
09:19
Wojewoda Krzysztof Jan Klęczar: Skłócenie Polaków jest w interesie Moskwy
-
09:18
Rezerwat Bór na Czerwonem – teraz o 80 hektarów większy
-
06:35
Pochmurny czwartek w Małopolsce. Do 20 stopni na wschodzie regionu
-
06:07
Wiadomości komunikacyjne Radia Kraków 18.09
-
21:35
Wschodnia obwodnica Tarnowa w najbliższym czasie nie powstanie
-
21:23
Zaniedbany teren zmieni się w park? Jest rezolucja radnych
-
20:48
Radni Krakowa niemal jednogłośnie za podatkiem od pustostanów