Podczas pikniku krakowskiego w Parku Bednarskiego Agnieszka Sendor – prowadziła warsztaty kulinarne i opowiadała jak ważna jest hodowla z szacunkiem do natury
- A
- A
- A
Przystanek Kulinarny na Wakacjach łowi pstrągi potokowe
Pstrąg Ojcowski to nasza małopolska duma, przykład dziedzictwa kulinarnego naszego regionu. Dziedzictwa, które w 2013 roku zaczęły odbudowywać w Ojcowie dwie uparte kobiety. Tradycja hodowli pstrągów potokowych w Ojcowie sięga lat 30. ubiegłego wieku. Pstrągarnia powstała w 1935 roku na gruntach księżnej Ludwiki Czartoryskiej i była jedną z pierwszych tego rodzaju w regionie. W 2014 roku nieużywane, przeznaczone do zasypania stawy objęły w dzierżawę Magda Węgiel razem z córką Agnieszką Sendor. Nakładem ciężkiej pracy i pełnego zaangażowanie nie tylko z sukcesem udało się przywrócić świetność hodowli pstrąga potokowego.
W Przystanku Kulinarnym polecamy dobre książki, zazwyczaj o zabarwieniu kulinarnym, ale zdarzają się też dobre kryminały, ponieważ w wakacje Polacy lubią opowieści z dreszczykiem. Książki poleca Paulina Bandura z krakowskiej Księgarni pod Globusem.

Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
12:07
Wysyp grzybów w tarnowskich lasach. Zobaczcie zbiory słuchacza Radia Kraków
-
10:58
Prawomocny wyrok dla „Małej Emi” za znieważenie Waldemara Żurka
-
10:46
Tatry: ślisko w wyższych partiach gór
-
10:24
Deepfake o Lwowie. Jak AI podsyca emocje i fake newsy
-
09:48
Alternatywa dla Pendolino. RegioJet ruszył z Krakowa do Warszawy
-
09:19
Wojewoda Krzysztof Jan Klęczar: Skłócenie Polaków jest w interesie Moskwy
-
09:18
Rezerwat Bór na Czerwonem – teraz o 80 hektarów większy
-
06:35
Pochmurny czwartek w Małopolsce. Do 20 stopni na wschodzie regionu
-
06:07
Wiadomości komunikacyjne Radia Kraków 18.09
-
21:35
Wschodnia obwodnica Tarnowa w najbliższym czasie nie powstanie
-
21:23
Zaniedbany teren zmieni się w park? Jest rezolucja radnych
-
20:48
Radni Krakowa niemal jednogłośnie za podatkiem od pustostanów