Czy faktycznie wiemy czym są, czy rzeczywiście są nam niezbędne, czy potrafimy ich używać bezpiecznie, czy suplementy diety mogą nam zaszkodzić i dlaczego je łykamy na potęgę skoro matka natura oferuje nam niemal wszystkie niezbędne składniki - o tym wszystkim rozmawialiśmy z profesor Bożeną Muszyńską z Katedry i Zakładu Botaniki Farmaceutycznej Wydziału Farmaceutycznego Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego.
- A
- A
- A
Przystanek Kulinarny i cała prawda o suplementach diety
Kupujemy ich dwieście czterdzieści milionów opakowań rocznie. W tym roku wydamy na nie około pięciu miliardów złotych. Polacy kochają suplementy – bo mają pomóc wzmocnić organizm i uchronić go przed infekcjami, dodać energii, poprawić stan cery i włosów, pomóc w zgubieniu nadprogramowych kilogramów i tak dalej i tak dalej. W sobotnim Przystanku Kulinarnym wzięliśmy pod lupę suplementy diety. Naszym przewodnikiem po świecie suplementów była profesor Bożena Muszyńska z Katedry i Zakładu Botaniki Farmaceutycznej Wydziału Farmaceutycznego Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego.
Siedemdziesiąt dwa procent Polaków deklaruje, że przyjmuje suplementy diety, z czego prawie połowa robi to regularnie – wynika z opublikowanego w ubiegłym roku raportu badawczego „Polacy a suplementy diety”. Oferta rynkowa suplementów diety to około dwudziestu pięciu tysięcy różnych preparatów i ich liczba stale rośnie. Z badań wynika, że ponad połowa przyjmujących suplementy robi to by wzmocnić organizm, około 45% by wzmocnić odporność, nieco ponad 40% by uzupełnić niedobory. Jak wygląda nasza miłość do suplementów? - sprawdzał nasz reporter Bartłomiej Bujas.
Z jednej strony mamy suplemento- entuzjastów. W ich domach preparaty witaminowo-mineralne stały się nieodłącznym składnikiem każdego posiłku. Z drugiej tych, którzy uważają, że jeśli jedzą zdrowe i zbilansowane posiłki to suplementy nie są im potrzebne. Cały czas trwa starcie między Imperium Suplementów i Królestwem Natury. A jaka jest prawda? O żywieniu, suplementach i naszym "drugim mózgu" rozmawialiśmy z profesor Bożeną Muszyńską z Katedry i Zakładu Botaniki Farmaceutycznej Wydziału Farmaceutycznego Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego
Jak zwykle w programie była też książka rekomendowana przez Paulinę Bandurę z krakowskiej Księgarni pod Globusem - bardzo niezwykła, o czterech elementach, które są kluczem dobrego smaku.
Komentarze (0)
Najnowsze
-
22:30
Zmarli mnie wzywają. Od lat odkrywa tajemnice cmentarzy wojennych
-
21:36
Jakie przepisy dotyczące podróży ze zwierzętami obowiązują w Polsce?
-
20:26
O dostępności, determinacji i technologii, która daje widzenie
-
19:35
Gdzie kończy się wolność słowa, a zaczyna cynizm? Sprawa Bogdana Rymanowskiego
-
18:22
Zamieszanie w DPS w Nowodworzu. Zwolniona dyrektorka wraca z nakazem sądu
-
17:33
Zmiana na stanowisku komendanta policji w Tarnowie
-
17:07
"Eresy-sresy niech zlikwidują". Krakowskie postoje taxi zmienią się w miejsca parkingowe?
-
16:31
Stadion w Trzebini Sierszy wystawiony na sprzedaż. Od dwóch lat jest zamknięty z powodu zapadlisk
-
16:27
7 listopada sąd zdecyduje o zażaleniu w sprawie prezydenta Nowego Sącza i jego zastępcy
-
15:55
"Efekt Sławosza". Polski astronauta spotkał się z młodymi w Krakowie
-
15:48
Zabójstwo w Barcicach: 1,7 promila alkoholu u podejrzanego. Śledczy czekają na dalsze wyniki
-
15:29
Śmiertelny wypadek na torach w Małopolsce
-
15:06
Grzyb, przeciekający dach i pękające ściany. Tak wygląda szkoła w... Krakowie