- A
- A
- A
Sezony Bistro Cafe – ekonomia społeczna w gastronomicznym wydaniu
Sezony Bistro Cafe – już za kilka miesięcy pojawi się nowy punkt na kulinarnej mapie Krakowa. Nie będzie to jednak kolejny przeciętny lokal gastronomiczny, a przedsiębiorstwo społeczne, z którego zyski przekazywane będą na działalność Stowarzyszenia Parasol, które od kilkunastu lat m.in. przeciwdziała wykluczeniu grup marginalizowanych społecznie.Grupa 60 młodych ludzi z Krakowa spotkała się dwa lata temu i dzięki projektowi „Parasol Praca Przyszłość” wspólnymi siłami próbuje od zera stworzyć coś naprawdę dużego – nowy punkt na kulinarnej mapie Krakowa. Sezony Bistro Cafe - to jedna z pionierskich inicjatyw tego typu w Polsce. Zgodnie z zasadami ekonomii społecznej, cały wypracowany w lokalu zysk będzie przekazywany na cele statutowe Centrum Profilaktyki i Edukacji Społecznej Parasol.
Jak to się stało, że grupa obcych sobie kiedyś ludzi obrała taki cel? Co Sezony zaoferują krakowianom? O tym rozmawiamy z Marcinem Drewniakiem, współzałożycielem i wiceprezesem Centrum Profilaktyki i Edukacji Społecznej Parasol oraz Mariuszem Czachorowskim, uczestnikiem projektu Parasol Praca Przyszłość, w ramach którego powstaje lokal Sezony Bistro Cafe.
Anna Piekarczyk: Nie sposób mówić o akcji nie wspominając o tym, czym zajmuje się Stowarzyszenie Parasol.
Marcin Drewniak: Stowarzyszenie Centrum Profilaktyki i Edukacji Społecznej Parasol od 2004 roku rozwiązuje i minimalizuje problemy społeczne obecne w naszym społeczeństwie. Naszą misją jest przeciwdziałanie wykluczeniu grup marginalizowanych społecznie, czyli terenowa praca socjalna. Staramy się rozwiązać problemy tych ludzi, ale nie robimy nic za nich. Jednym z takich projektów jest projekt “Parasol, Praca, Przyszłość”, który miał za zadanie podnieść kwalifikacje zawodowe oraz pomóc wprowadzić swoich beneficjentów na rynek pracy, dodatkowym celem było stworzenie restauracji.
Czym lokal Sezony Bistro Cafe będzie się wyróżniał?
Mariusz Czachorowski: To przede wszystkim inicjatywa społeczna, a więc zyski będą przekazywane na działalność stowarzyszenia. Poza tym będziemy się skupiać na serwowaniu potraw sezonowych a produkty będą pochodzić od lokalnych producentów.
A dlaczego padło akurat na restaurację?
Marcin Drewniak: Nasz projekt jest finansowany z Unii Europejskiej. Założenie było takie, że stworzymy podmiot ekonomii społecznej. A restauracja dlatego, bo tak zdecydowali młodzi ludzie, z którymi współpracujemy. Uznaliśmy, że gastronomia będzie ciekawym wyzwaniem, które zapewni ludziom pracę, nawet jeśli nie w Sezonach, to w innych restauracjach, bo w projekcie udział bierze aż 60 osób, ale w Sezonach nie będą pracować wszyscy. Wszyscy natomiast przeszli szereg szkoleń, które na pewno przydadzą się w przyszłości.
Na jakim etapie projektu jesteście w tym momencie?
Mariusz Czachorowski: Kompletujemy wyposażenie, dzieje się to dzięki crowdfundingowi na platformie polakpotrafi.pl. Dzięki temu zakupimy meble, a, mam nadzieję, już wkrótce uda nam się uzbierać kwotę potrzebną na zakup zgrzewarki gastronomicznej, dzięki której będziemy mogli podawać potrawy na wynos. Zbieramy też fundusze na piec konwekcyjno-parowy. Liczymy na państwa wsparcie.
Marcin Drewniak: Ruszamy w lipcu. Będzie nas można znaleźć w Podgórzu.
Komentarze (0)
Najnowsze
-
12:32
"Kronika Polska 1025 - 2025" - wielkie widowisko historyczne już dziś w Krakowie
-
11:14
IMGW ostrzega przed burzami i intensywnymi opadami. Alerty dla niemal całej Małopolski
-
11:09
Agropromocja w Starym Sączu
-
10:28
W Limanowej sucho, skąd wziąć wodę? Gmina ma pomysły
-
10:12
Ostre, śliskie, parzące, lodowate...czy one wiedzą o zagrożeniu?
-
09:25
Pociągi, tory i dworce - fascynująca wystawa makiet kolejowych w Cogiteonie
-
08:47
Kotka "Aksamitka" szuka domu poprzez Klinikę Zdrowego Chomika
-
07:33
Uwaga kierowcy - nowa organizacja ruchu na Wzgórzach Krzesławickich
-
07:04
Sobota w Małopolsce zapowiada się ciepła, ale z przewagą chmur
-
22:16
Jak rynki finansowe reagują na naruszenie polskiej przestrzeni powietrznej przez rosyjskie drony?
-
21:07
Można kibicować z kulturą? Można, i dzieci w małopolskich szkołach dowiedzą się jak
-
19:40
Most do przyszłości. Jak Polska może pomóc młodym Ukraińcom i Ukrainie?
-
17:42
Przebudowa ulicy Tynieckiej. Mieszkańcy boją się efektów inwestycji