Jedzenie może przynieść każdy, ważne, żeby była to żywność przed upływem terminu ważności, najlepiej oryginalnie zapakowana. Jeżeli ktoś ma nadwyżkę żywności wyprodukowanej w domu, to chcielibyśmy, żeby ta żywność była opisana, zapakowana szczelnie z datą sporządzenia, dobrze, żeby był również skład produktu. Nie można zostawiać żywności po terminie ważności, uszkodzonej lub takiej, która przecieka

- mówi Barbara Susuł z krakowskiego Miejskiego Dziennego Domu Pomocy Społecznej i dodaje, że osoby potrzebujące, które wstydzą się prosić, będą mogły podejść i wziąć jedzenie o dowolnej porze.

Lodówki będą czynne 24 godziny na dobę, będą działać przy ulicy Sas-Zubrzyckiego w Łagiewnikach, ulicy Sudolskiej w Prądniku Czerwonym oraz na osiedlu Szkolnym w Nowej Hucie.

Według statystyk, w Polsce co roku wyrzuca się blisko 5 mln ton żywności. Z tego aż 60 proc. trafia do kosza w naszych domach.