O zbawiennym działaniu olejów tłoczonych na zimno opowiadał Pan Stefan Wójcicki z Olejarni Dobra Natura z Kalwarii Zebrzydowskiej.
- A
- A
- A
Przystanek Kulinarny o zdrowych tłuszczach
Zdecydowanie nie ma dobrej opinii. Obarczany winą za otyłość, miażdżycę i inne choroby XX wieku, znalazł się na cenzurowanym. Sama jego nazwa u wielu wywołuje wizję wałeczków i niedopinających się spodni. W sobotnim Przystanku Kulinarnym rozmawialiśmy o TŁUSZCZU. Już samo brzmienie tego słowa ma w sobie to „coś” co odpycha. Nie przez przypadek chyba kiedyś o większej grupie osób mówiło się TŁUSZCZA, oddając w pełni niechęć i negatywne nastawienie. Ale dobry tłuszcz nie jest zły – niektóre usprawniają myślenie, wzmacniają odporność, warunkują odpowiednią pracę układu nerwowego. Naszym przewodnikiem po tłuszczach była dietetyk Maria Brzegowy

Dietetyk Maria Brzegowy radziła też gdzie znaleźć dobre tłuszcze ale przestrzegała, że z tymi dobrymi też można przeholować.


Według przyjętej nomenklatury masło to produkt zawierający nie mniej niż 80% i nie więcej niż 90% tłuszczu mlecznego, nie więcej niż 16% wody i nie więcej niż 2% suchej masy beztłuszczowej mleka. W Polsce – patrząc na sklepowe półki - wydaje się, iż istnieje bardzo silne wręcz historyczne przywiązanie do dwóch kategorii masła: ekstra oraz śmietankowego. To pierwsze pakowane jest w metalizowany pergamin, to drugie w pergamin nadrukowany. Jak jednak powstaje prawdziwe masło, takie, które zbiera nagrody za najlepszy produkt regionalny? Nasz reporter Bartek Maziarz wybrał się do Gospodarstwa Ekologicznego z Janowic i Pawła Czaji, gdzie powstaje słynne już Masło Rzuchowskie.
Jak zwykle w Przystanku Kulinarnym była Paulina Bandura z krakowskiej Księgarni pod Globusem, z odpowiednio "tłustą" pozycją do kulinarnej biblioteczki.
Komentarze (0)
Najnowsze
-
06:27
Aktualności komunikacyjne 16.09.25
-
20:49
SOP zneutralizowała drona nad Belwederem. Zatrzymano dwóch obywateli Białorusi
-
19:34
Kaczyński w Krakowie: zmiana traktatów UE zagrożeniem dla suwerenności Polski
-
18:03
Tragiczny wypadek w Tatrach. Turysta spadł ze szlaku
-
17:52
Improwizacja, intuicja i interakcja. Znamy program Sacrum Profanum 2025.
-
17:50
Kiedy w akcję wkracza komornik, a kiedy syndyk?
-
15:47
Samolot wypadł z pasa. Kraków Airport sprowadził sprzęt z Czech, wkrótce kupi własny
-
15:37
Zmiany w Uniwersyteckim Szpitalu Dziecięcym w Krakowie. Rodzice zaniepokojeni
-
14:34
Minister Kosiniak-Kamysz: w Krakowie powstaną wojska medyczne
-
14:13
Kiedy troska rodzica zamienia się w pułapkę?
-
13:23
Prof. Janusz Majcherek: Nawrocki nie musi się liczyć z Jarosławem Kaczyńskim
-
13:10
Przebudowa przejazdu kolejowego na ulicy Kolejowej w Nowym Sączu