Z okazji setnej rocznicy odzyskania niepodległości w stu restauracjach serwowane jest specjalne menu - menu niepodległościowe - inspirowane różnymi regionami i kuchniami historycznej Polski. To historyczne potrawy jednak w nowoczesnej interpretacji - na czym to polega - tłumaczył szef kuchni krakowskiej restauracji Biała Róża Łukasz Cichy.
- A
- A
- A
Przystanek Kulinarny na 100-lecie niepodległości
Historyczne zakręty kuchni polskiej w Przystanku Kulinarnym. W związku ze Świętem Niepodległości, program poświęciliśmy kuchni staropolskiej, tej zapomnianej, a teraz pomału odkrywanej przez historyków, dla których kuchnia jest ważną częścią życia społecznego i gospodarczego. Wystarczy sięgnąć do starych ksiąg kucharskich - takich jak spisana na Zamku w Wiśniczu i wydana w Krakowie - w 1682-gim roku pierwsza polska książka kucharska - "Compendium ferculorum albo zebranie potraw" autorstwa kuchmistrza Stanisława Czernieckiego. Znajdują się nie tylko same przepisy, których jest 333. To także kopalnia wiedzy o staropolskich zwyczajach i kulturze stołu, która obowiązywała w 17-to wiecznej Polsce. O tym dlaczego tak ważne jest sięganie do historii kulinarnej, co daje nam przywracanie pamięci o starych przepisach, opowiadali autorzy nowej książki "Kapłony i szczeżuje. Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej" – profesor Jarosław Dumanowski, który kieruje Centrum Dziedzictwa Kulinarnego na Wydziale Nauk Historycznych Uniwersytetu Mikołaja Kopernika oraz Magdalenia Kasprzyk-Chevriaux z wykształcenia prawniczka, z pasji dziennikarka kulinarna, specjalizuje się w historii kuchni polskiej.

Jak zwykle w Przystanku Kulinarnym pojawiła się Paulina Bandura z krakowskiej Księgarni pod Globusem, tym razem oczywiście z książką pełną historii.
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
17:30
Tarnów ma nowego króla kurkowego. Grzegorz I Wielki objął władzę
-
15:00
Groźny wypadek w centrum Tarnowa. Piesza trafiła do szpitala
-
14:10
Zatrważająca liczba porzuconych zwierząt. Krakowskie schronisko błaga o pomoc
-
13:24
Moc atrakcji na rowerowym pikniku Radia Kraków
-
13:04
Wśród owadów , czyli spotkanie z entomologiem
-
10:01
Zdearzenia 2025. Tarnów zaprasza na kulturalny weekend
-
08:54
Tarnów świętuje Dni Miasta. Uhonorowano twórców i mecenasów kultury
-
08:43
Słoneczna sobota z przelotnymi deszczami
-
08:00
Symfonia Tysiąca Mahlera na zakończenie 80. sezonu Filharmonii Krakowskiej. Dyrektorzy tej instytucji: Mateusz Prendota i Alexander Humala w rozmowie z Agnieszką Malatyńską-Stankiewicz
-
22:09
Sandecja oficjalnie sprzedana! Klub ma już nowego prezesa, w planach ekstraklasa
-
21:44
TOPR planuje zakup nowego śmigłowca, prosi o pomoc parlamentarzystów
-
20:17
200 metrów Batorego za 2,5 mln zł. Powód? To "historyczny trakt"