Z okazji setnej rocznicy odzyskania niepodległości w stu restauracjach serwowane jest specjalne menu - menu niepodległościowe - inspirowane różnymi regionami i kuchniami historycznej Polski. To historyczne potrawy jednak w nowoczesnej interpretacji - na czym to polega - tłumaczył szef kuchni krakowskiej restauracji Biała Róża Łukasz Cichy.
- A
- A
- A
Przystanek Kulinarny na 100-lecie niepodległości
Historyczne zakręty kuchni polskiej w Przystanku Kulinarnym. W związku ze Świętem Niepodległości, program poświęciliśmy kuchni staropolskiej, tej zapomnianej, a teraz pomału odkrywanej przez historyków, dla których kuchnia jest ważną częścią życia społecznego i gospodarczego. Wystarczy sięgnąć do starych ksiąg kucharskich - takich jak spisana na Zamku w Wiśniczu i wydana w Krakowie - w 1682-gim roku pierwsza polska książka kucharska - "Compendium ferculorum albo zebranie potraw" autorstwa kuchmistrza Stanisława Czernieckiego. Znajdują się nie tylko same przepisy, których jest 333. To także kopalnia wiedzy o staropolskich zwyczajach i kulturze stołu, która obowiązywała w 17-to wiecznej Polsce. O tym dlaczego tak ważne jest sięganie do historii kulinarnej, co daje nam przywracanie pamięci o starych przepisach, opowiadali autorzy nowej książki "Kapłony i szczeżuje. Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej" – profesor Jarosław Dumanowski, który kieruje Centrum Dziedzictwa Kulinarnego na Wydziale Nauk Historycznych Uniwersytetu Mikołaja Kopernika oraz Magdalenia Kasprzyk-Chevriaux z wykształcenia prawniczka, z pasji dziennikarka kulinarna, specjalizuje się w historii kuchni polskiej.

Jak zwykle w Przystanku Kulinarnym pojawiła się Paulina Bandura z krakowskiej Księgarni pod Globusem, tym razem oczywiście z książką pełną historii.
Komentarze (0)
Brak komentarzy
Najnowsze
-
19:09
Dezinformacja w erze sztucznej inteligencji. „To już nie niepokoi, to przeraża”
-
19:00
Jak uwierzyliśmy w fake’a z trzema nogami Macrona
-
18:48
Jak dbać o zdrowy rozwój stóp dziecka od pierwszych kroków?
-
18:46
Optymalna wydajność w grach. Jak dobrać procesor Ryzen do karty graficznej?
-
18:32
Trzylatek ranny w wypadku z ciągnikiem. Dziecko trafiło śmigłowcem do szpitala w Prokocimiu
-
17:57
Stojąca przed dworcem PKP w Nowym Sączu lokomotywa jest... bezpańska
-
17:04
Kraków bez własnej mapy parkingów dla niepełnosprawnych. Pomogli aktywiści
-
16:38
Polska Izba Książki ogłasza 14. edycję konkursu PIKowy Laur
-
16:35
Wyciek gazu w Tylmanowej. Mieszkańcy zostali ewakuowani
-
16:20
Nocne utrudnienia na Zakopiance przy węźle w Gaju
-
14:46
Brzeszcze i Jawiszowice duszą się od smrodu wysypiska. Mieszkańcy mają dość