O kulisach jedzenia i picia na scenie, o tym co się jada w operze i jakie pułapki mogą czyhać na śpiewaków operowych opowiadała Katarzyna Oleś -Blacha, solistka Opery Krakowskiej, wykładowczyni Akademii Muzycznej w Krakowie
- A
- A
- A
Przystanek Kulinarny między kuchnią a operą
W Przystanku Kulinarnym w sobotę 20 stycznia smakowaliśmy muzykę. Pretekstem był Festiwal Opera Rara, czyli cykl niezwykłych wydarzeń muzycznych – recitali, dzieł scenicznych, oper w wersji koncertowej ale nie tylko. Bo w tym roku krakowski festiwal Opera Rara to Opera Rara ze smakiem - rozmowy i dyskusje o związkach sztuki, muzyki i kuchni. W poszukiwaniach analogii między procesem zarówno komponowania i gotowania jak i słuchania oraz degustacji naszymi przewodnikami na antenie Radia Kraków byli Katarzyna Oleś -Blacha, solistka Opery Krakowskiej, wykładowczyni Akademii Muzycznej w Krakowie, Magdalena Łukasik z Krakowskiego Biura Festiwalowego oraz Mateusz Borkowski, muzykolog, publicysta i krytyk muzyczny .

Opera Rara ze smakiem. Czyli uczta dla wszystkich zmysłów – opera angażuje słuch i wzrok a do tego dochodzą kulinarne bodźce angażujące węch, smak i jakby nie było dotyk, bo przecież każde jedzenie ma inną fakturę. Zajrzeliśmy więc do królestwa restauracji hotelu Pod Różą w Krakowie, gdzie przy okazji spotkań Opery Rary ze smakiem serwowane będzie specjalne menu, którego zadaniem będzie ponowne przeniesienie słuchaczy w świat opery. O tym jak smaki mogą przywołać muzykę i jak wiele wspólnego szef kuchni może mieć z kompozytorem rozmawialiśmy z szefem kuchni restauracji Hotelu Pod Różą Miłoszem Grabowskim.

Nasza reporterka Magdalena Zbylut sprawdzała też jak zdaniem mieszkańców Krakowa smakuje muzyka
Jak zwykle w programie Przystanek Kulinarny był nasz stały związek kulinariów z literaturą. I Paulina Bandura z krakowskiej księgarni pod Globusem. Tym razem z książką o smakach opery, a właściwie smakach kraju, w którym opera się narodziła czyli Włoch.
Komentarze (0)
Najnowsze
-
20:43
Taka gmina! Gródek nad Dunajcem buduje nowe atrakcje
-
19:57
Proces mężczyzny z Rabki, podejrzanego o próbę gwałtu na 13-latce, rozpocznie się za kilka tygodni
-
19:26
Wypadek na budowie przy placu Imbramowskim. Na pracownika spadły cegły, jest w ciężkim stanie
-
18:48
Dron spadł na teren oczyszczalni ścieków w Nowej Wsi. Skąd tam się wziął?
-
18:14
Nowe rondo w Jazowsku otwarte dla kierowców. Inwestycja zwiększy bezpieczeństwo i płynność ruchu
-
18:10
Budowa ronda w Tylmanowej
-
18:06
Czy w Tarnowie powstanie spopielarnia zwłok? Przedsiębiorca chce zbudować obiekt w Mościcach
-
17:18
Rzeczy, których potrzebuje współczesny przedsiębiorca od nowoczesnego księgowego
-
17:03
Rekonstrukcja kościoła pw. św. Heleny w Nowym Sączu
-
17:00
Tarnów bez obwodnicy. Co poszło nie tak w rozmowie z mieszkańcami?
-
16:47
Estakada na trasie S7 w Mistrzejowicach prawie gotowa. Waży 55 tysięcy ton i ma prawie dwa kilometry
-
16:15
Pendolino do Zakopanego. Pierwszy kurs już w październiku